Odgođeni zbog poplava
26

Izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, a ovo su kandidati za načelnike

I. Sa.
Foto: Facebook/ Halilović, Golub, Ćatić
Foto: Facebook/ Halilović, Golub, Ćatić
Zbog poplava koje su zadesile više dijelova Bosne i Hercegovine, izbori su odgođeni te će na četiri lokacije biti održani 20. oktobra, osim u Jablanici.

U Kreševu skoro da nema dileme ko će biti načelnik jer je HDZ-ov predstavnik Boris Marić ujedno i jedini kandidat na listi.

Ova općina je, inače, poznata kao jedna od baza HDZ-a gdje je kandidat iz iste stranke dobio i prethodna dva mandata.

Nešto drugačija situacija je u Kiseljaku gdje će građani birati između tri kandidata.

Armin Halilović predstavlja SDA, Anel Topalović će pokušati dobiti povjerenje kao predstavnik Trojke te je tu i aktuelni načelnik Mladen Mišurić-Ramljak ispred HDZ-a koji se bori za još jedan mandat.

U Fojnici će se, također, za mjesto načelnika boriti više kandidata. Prošlog mjeseca je preminuo Trojkin kandidat Emir Sulejmanović.

Sabahudin Klisura će tako ponovo predstavljati SDA jer je i trenutni načelnik dok je Mirjana Golub dobila povjerenje HDZ-a za ovu kandidaturu, a na listi je i Ramiz Meša ispred SBiH.

Za područje Konjica, ispred SDA se kandidovao aktuelni načelnik Osman Ćatić. Na listi je i Emir Đulić kao predstavnik SDP-a te nezavisni kandidat Adnan Faladžić.

Pravo glasa ima 54.379 registriranih birača

Odgođeni izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta u navedenim općinama od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i posebnu Instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) izdate od strane nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom - LK-O-I4 neophodno je da se birač lično obrati nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4.

Za potrebe glasanja birača koji su evakuirani, za biračka mjesta Jasenik 127A029, Džanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041, Općinska izborna komisija Konjic odredit će nove lokacije biračkih mjesta na kojima će birači ostvariti svoje biračko pravo, te o tome obavijestiti birače. Neevakuirani birači s navedenih biračkih mjesta, biračko pravo će ostvariti putem 6 mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala 8 koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.

U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici, usvojena je Instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s oznakom "odgođeni izbori".