Žalili se i kandidati
105

Izborne greške u Tuzli: Obrasci završili u odvodu, birački odbori mogu biti kažnjeni

A. K.
Izborne nepravilnosti u Tuzli na teretu su članova biračkih odbora (Foto: A. K./Klix.ba)
Izborne nepravilnosti u Tuzli na teretu su članova biračkih odbora (Foto: A. K./Klix.ba)
U postizbornom fokusu našle su se greške članova biračkih odbora u Tuzli, koje je Gradska izborna komisija veoma brzo utvrdila. Zbog nemarnog odnosa članova, pojedini obrasci su završili u odvodu, a svako postupanje izvan Izbornog zakona predviđa sankcije.

Mladi političar Omer Berbić na ovogodišnjim lokalnim izborima bio je kandidat Naše stranke za Gradsko vijeće Tuzle, a među prvima je utvrdio neregularnosti na pojedinim biračkim mjestima.

Za Klix.ba kaže da su ovogodišnje lokane izbore obilježile brojne nepravilnosti, a prema informacijama do kojih je došao, zakinut je za okvirno 13 preferencijalnih glasova, uz deset koji su u međuvremenu ispravljeni

"Na biračkom mjestu na kojem je glasala sadašnja supruga moga oca, uz njenu majku i sestru koje su odlično znale na koji način se obavlja glasanje, nisam dobio nijedan glas. Imao sam posmatrače na 65 biračkih mjesta koji su mi fotografisali preferencijalne glasove i na tim mjestima se dešavalo da mi fali glas, dva, tri ili čak deset", kaže Berbić za Klix.ba te dodaje:

"Navodno, na nekim mjestima se dešavalo da Gradska izborna komisija napravi grešku prilikom unosa glasova jer nisu bili dobro vidljivi te su mi umjesto 11 upisivali jedan glas. To se konkretno desilo sa biračkog mjesta na kojem smo glasali moj otac i ja. Ta greška je ispravljena naknadno i ona me mogla koštati mandata. Ali, ne mogu oni mene pokrasti, koliko ja glasova mogu dobiti."

On se prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nakon unesenih podataka sa svih 157 biračkih mjesta u Tuzli, nalazi na prvom mjestu liste kandidata Naše stranke za Gradsko vijeće uz osvojen 581 glas, dok je na drugom Zvjezdan Karadžin sa 566 glasova.

Ponovo brojali glasove

Nepravilnosti u prebrojavanju glasova prijavljene su u Tuzli, zbog čega je Gradska izborna komisija od CIK-a BiH zatražila otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata za redovna biračka mjesta na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate.

Predsjednica Gradske izborne komisije Slađana Krajina za Klix.ba je kazala da su timovi u izbornoj noći i sljedeće jutro sa 116 izbornih mjesta unijeli rezultate u aplikaciju Centralne izborne komisije BiH.

Izborni obrasci bili su razbacani ispred ulaza u Mejdan (Foto: Klix.ba)
Izborni obrasci bili su razbacani ispred ulaza u Mejdan (Foto: Klix.ba)

Međutim, Krajina navodi da je na 19 biračkih mjesta aplikacija pokazala da postoji greška, ili zbog toga što kandidat određene političke stranke ima veći broj glasova nego stranka, ili zbog toga što ukupan broj glasačkih listića u glasačkim kutijama nije bio jednak ukupnom broju svih glasačkih listića.

"U ovim slučajevima sama aplikacija je prepoznala greške kod tih izbornih mjesta i CIK BiH je donio naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića na tim mjestima. Kako bi se objedinili i utvrdili izborni rezultati, mi smo u utorak tokom dana i uvečer izvršili otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića. Sve je urađeno u prisustvu akreditovanih posmatrača političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima", kaže Krajina za Klix.ba.

U vreće s listićima ubacili i setove obrazaca

Nakon ovog problema, Gradska izborna komisija u Tuzli se našla u još jednom, a koji se odnosi na rad članova još nekoliko biračkih odbora.

Naime, prema riječima Krajine, članovi tih biračkih odbora su u vreće sa glasačkim listićima ubacili setove obrazaca, zbog čega izborne podatke nije bilo moguće unijeti u aplikaciju CIK-a BiH.

Pojašnjenja radi, Krajina navodi da nakon brojanja glasova članovi biračkog odbora popunjavaju zapisnik i unose podatke na indigovane obrasce.

Prvi obrazac je bijele boje i nakon što bude popunjen, stavlja se u vreću s izbornim materijalom, koja se potom pečati i šalje u CIK BiH. Identičan zeleni obrazac šalje se Gradskoj izbornoj komisiji, žuti ide na oglasnu tablu biračkog mjesta, a crveni za sebe mora sačuvati predsjednik biračkog odbora.

"Od predsjednika i članova tih biračkih mjesta dobili smo informaciju da su, nenamjerno, u vreće ubacili čitav set obrazaca. Oni su umjesto toga iz tih indigovanih obrazaca trebali iskidati po jedan bijeli obrazac koji ide CIK-u, zeleni koji ide Gradskoj izbornoj komisiji, crveni predsjedniku i žuti koji se zalijepi na biračko mjesto", precizirala je Krajina.

Nakon upućivanja zahtjeva CIK-u BiH, Gradskoj izbornoj komisiji je naloženo da pristupi otvaranju i tih vreća kako bi se objedinili izborni rezultati, što je učinjeno sinoć, u prisustvu akreditiranih posmatrača političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Jedan od izbornih obrazaca (Foto: Klix.ba)
Jedan od izbornih obrazaca (Foto: Klix.ba)

Sumnje u neregularnosti izbornog procesa među građanima su stvorile i informacije da su crveni i žuti zapisnici sa biračkih mjesta bačeni u odvod koji se nalazi u neposrednoj blizini SKPC Mejdan u Tuzli.

"Ti obrasci nisu kopije koje pripadaju Gradskoj izbornoj komisiji, odnosno koje bi se nama trebale dostaviti, niti su u pitanju originalni bijeli primjeri obrazaca. Riječ je o žutoj kopiji koju je predsjednik izbornog mjesta trebao zalijepiti na biračko mjesto te crvenim kopijama koje su predsjednici trebali zadržati za sebe", navela je Krajina te dodala da je o ovome obavještena policija.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su nam potvrdili da su nepoznate osobe ovaj slučaj prijavile 16. novembra oko 13 sati, a policijski službenici su izašli na mjesto događaja i sačini adekvatan zapisnik.

Birački odbor može biti kažnjen

Svi članovi biračkih odbora morali su proći obuku koju je organizovala Gradska izborna komisija prije održavanja lokalnih izbora.

Izbornim zakonom je, prema riječima Krajine predviđeno da birački odbor može biti kažnjen ukoliko nepravilno broje glasačke listiće na biračkom mjestu, nepravilno popune obrasce, kao i za druge povrede zakonskih odredbi.

"Za povredbe odredbi Izbornog zakona mogu biti kažnjeni i drugi angažovani u izbornoj administraciji", potcrtala je predsjednica Gradske izborne komisije.

Izborni obrasci završili su čak i u odvodu (Foto: Klix.ba)
Izborni obrasci završili su čak i u odvodu (Foto: Klix.ba)

Krajina nam kaže da je Gradska izborna komisija u uslovima pandemije imala problema, ne samo sa imenovanjem predsjednika i članova biračkih odbora, nego i zbog naknadnog odustajanja osoba zbog zaraženosti koronavirusom, ali i zbog obavezne izolacije.

"Ali, najvažnije je što smo se svi makismlano potrudili u tome da se ispoštuju sve propisane higijensko- epidemiološke mjere, u cilju zaštite života i zdravlja naših građana i sprečavanja širenja koronavirusa", dodala je Krajina.

Ko ulazi u Gradsko vijeće?

Iz Centralne izborne komisije BiH u ovom trenutku je navedeno da je za područje Tuzle izvršena obrada svih biračkih mjesta, odnosno njih 157. Shodno preliminarnim rezultatima, Gradsko vijeće Tuzle činit će 11 političkih stranaka.

Najveći broj mandata trebala bi imati Socijaldemokratska partija (SDP) sa 21,30 posto glasova, zatim Stranka demokratske akcije (SDA) sa 14,83 posto, Socijaldemokrate BiH (SDBiH) sa 10,26 posto, Savez za bolju budućnost (SBB) sa 7,67 posto i Tuzlanska alternativa sa 6,93 posto.

Tu je također još i Platforma za progres sa 6,77 posto, Demokratska fronta (DF) sa 4,54 posto, Naša stranka sa 4,21 posto, Pokret demokratske akcije (PDA) sa 3,91 posto, Stranka za BiH (SBiH) sa 3,87 posto i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa 3,72 posto. Sve ove stranke su prešle izborni prag koji iznosi tri posto od ukupnog broja važećih glasačkih listića.

Kada je riječ o poziciji gradonačelnika Tuzle, preliminarni podaci CIK-a BiH polazuje da je još jedan mandat pripao Jasminu Imamoviću iz SDP-a, kojem su povjerenje dale 21.704 osobe, što je 51,86 posto od ukupnog broja glasova koje su osvojili svi kandidati.