Pogled iz opozicije
310

Izetbegović: HNS vlada Federacijom, Dodik će se "ugušiti" u sankcijama

A. Ku.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da Federacijom Bosne i Hercegovine (FBiH) upravlja HNS te da će se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik "ugušiti" u sankcijama.

Izetbegović je o radu vladajuće koalicije govorio za Dnevnik 3 Federalne televizije (FTV).

Na pitanje kako komentariše rad vlade na nivou FBiH poručio je da Čović vlada ovim entitetom.

"SDA je u opoziciji i možda nije bitno šta misli predsjednik opozicione stranke. Bitni su argumenti, šta su oni obećali, šta su trebali uraditi i šta su uradili. Definitivno, HNS vlada Federacijom, ništa se u FBiH ne može uraditi bez HNS-a i gospodina Čovića, a sprega Čović - Dodik vlada državom", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je industrijska proizvodnja pala za devet posto te da nema pomaka na državnom ili entitetskom nivou, odnosno, kako kaže Izetbegović, ima ukoliko to dozvole Čović i Dodik.

"Ekonomski pokazatelji su jasni. Federacija se ubrzano zadužuje, uskoro će sustići RS. To zaduživanje vam je ko leukemija, ne osjetite je u ovom času. Poskupljenje struje osjetite odmah na računu, ali ovo će tek da nas stigne što nam radi Nikšićeva vlast", ističe Izetbegović.

Strankama Trojke (NiP, SDP i NS) kaže da zamjera jer nemaju gard. Kaže da daju ustupke HDZ-u, a ne mogu istrgovati smjenu Zorana Galića

Upitan je i vidi li kraj vladavine Milorada Dodika.

"Milorad Dodik je ovo sam sebi uradio. Oni su išli sa strategijom Dodik se promijenio. Ponudili su mu ruku. Dakle, svi su izlazili s pričom da SDA nije znala s Dodikom. Ovo je taj Dodik kojeg se mi sjećamo, on je postao još gori. Šta je sve uradio za destabilizaciju BiH, kakve je uvredljive riječi izgovorio predstavnicima sila i velesila", navodi Izetbegović.

Kaže da je uvijek govorio da će se Dodik "ugušiti" u sankcijama i ekonomskoj nestabilnosti manjeg entiteta.

"Kada smo tražili da mu se uvedu sankcije, nisu htjeli. Sada ulazi u živo blato iz kojeg se neće izvući. Američki ambasador će otići ali je startovao mašineriju u Washingtonu koja će samljeti ovo što radi Dodik, oni su krenuli na njega, neće to moći izdržati", rekao je.