Dolazi i Čović
449

Izetbegović ide u Zagreb kod Plenkovića, zakazan i susret šefova diplomatija RH i BiH

D. Be.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Večeras će se u Zagrebu održati sastanak premijera Hrvatska, a ujedno i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem. Sastanku će prisustvovati i predsjednik bh. HDZ-a Dragan Čović.

Također, u Zagrebu će razgovarati i šefovi diplomatija Republike Hrvatske i BiH, Goran Grlić-Radman i Bisera Turković, potvrđeno je za Klix.ba.

Susret će biti održan u Banskim dvorima, a samo dvije sedmice nakon posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zvaničnom Zagrebu koja je izazvala mnogo polemike.

Sastanak će, kako saznajemo, biti održan na nivou predsjednika stranaka i ministara vanjskih poslova.

Bošnjački političari su tada zamjerili predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću što su pozvali Dodika umjesto predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića.

U nedavnom razgovoru za medije Bakir Izetbegović je kazao da je Andrej Plenković cijenjen u krugovima utjecajnih evropskih političara, ali i da podržava zahtjeve HDZ-a BiH koji su suprotni standardima EU i presuda Evropskog suda. No, smatra da premijer RH može imati pozitivnu ulogu u poboljšanju odnosa Hrvatske i BiH.