"Dodik je imao šansu"
330

Izetbegović o "podstanarima u BiH": Nije to trebao kazati, a ispod radara je prošla izjava prve žene u FBiH

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Lider SDA Bakir Izetbegović komentarisao je nedavnu izjavu predsjedavajućeg Skupštine HNK i njegovog stranačkog kolege Džafera Alića o "podstanarima i vlasnicima".
"Jedna izjava koju nije trebao dati i ne liči na njega. S obzirom na to kakve su frustracije pretrpjeli hercegovački Bošnjaci ili Bošnjaci u srednjoj Bosni, nije za opravdati, ali možemo imati neko razumijevanje da im se 'otme' takva neprihvatljiva izjava. Ali, to nije trebao kazati", naveo je Izetbegović.

Napomenuo je kako su svi u BiH jednaki, ali i kako je interesantno da su stigle brojne reakcije na izjavu zastupnika sa gradskog nivoa.

"Ispod radara je prošla izjava prve žene u FBiH Bradare koja je kazala da BH-Gas ne može raditi Južnu interkonekciju jer to nije u njegovoj nadležnosti niti na njegovoj teritoriji. Dakle, postoji neka teritorija u FBiH gdje nije nadležna institucija FBiH. To je neka hrvatska teritorija Herceg Bosne...", rekao je Izetbegović.

Govorio je i o Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a (SNSD) za koga je rekao da je prešao "crvene linije" i da mu je mnogo toga oprošteno. Na pitanje voditeljice BHRT-a o suđenju Dodiku, naveo je da taj proces ulazi u završnu fazu.

"Mogu još neko vrijeme eskivirati, ali će se završiti na način predviđen zakonom... Dodik je imao šansu, pružili su mu ruku prije dvije godine, kada su mislili da se promijenio, no on je u jednom momentu sa svojom drskošću prešao crvene linije sa svojim odnosom prema Putinu, prema međunarodnim ambasadorima", pojasnio je Izetbegović.

Napomenuo je kako je na to utjecalo i drsko ponašanje prema međunarodnoj zajednici.