Govorio i o poplavama
403

Izetbegović: Trnovo je procvalo uz Berila, zato postiže ovakve rezultate čak i iz zatvora

I. Sa.
Foto: Screenshot/ FTV (Foto: I. L./Klix.ba)
Foto: Screenshot/ FTV (Foto: I. L./Klix.ba)
Lider SDA Bakir Izetbegović je govorio o smrtonosnim poplavama u našoj zemlji, ali i rezultatima lokalnih izbora koji su održani u nedjelju.

Na pitanje da li je sistem zakazao u slučaju nevremena i poplava, odgovorio je da jeste jer je bilo najava da može doći do teških padavina.

"Nikakve prave reakcije nije bilo. I općenito, u zadnjih možda i 15 godina mi skoro da nismo imali nijednu normalnu sezonu. Bili su - ili požari, ili zakašnjeli mrazovi, suše, poplave. Prema tome, valja se organizirati u odnosu na to. Ne biti uvijek iznenađen kada dođe do ljetnih požara jer oni se ponavljaju svake godine i u Bosni i Hercegovini, diljem Balkana i Južne Evrope. Slična stvar je sa poplavama - ako izostanu kiše mjesecima, onda će se one nadoknaditi sa jeseni i takva se stvar dešava. Prema tome, treba se tu bolje organizirati, ne biti svaki put nanovo iznenađen. Mi smo svojedobno bili ubacili u budžet sredstva koja se odnose na jačanje civilne zaštite i na nabavku letjelice koja bi gasila požare, oni su to izbacili. Umjesto da dodaju sredstva, oni su tu stvar izbacili, mislim na novu vlast u Federaciji. Dakle, vrijeme je da se prihvati - stvari tako stoje u vezi sa globalnim zagrijavanjem i da u odnosu na to se i mi pripremimo", rekao je Izetbegović.

Govoreći o staro-novom načelniku Općine Trnovu Ibri Berilu te njegovom statusu jer je u pritvoru, lider SDA je rekao:

"On je u pritvoru, optužen je da je neke stvari priskrbio sebi. Da li je? Vidjet ćemo. Niko nije kriv dok se kroz jedan propisan sudski proces ne dokaže obratno. I mi imamo barem 30, 40 i više slučajeva u kojima su političari bili optuženi, izgledalo je da jesu krivi pa su nakon par godina procesa dokazali nevinost. Ne znam hoće li biti tako sa gospodinom Berilom. Ono što znamo, što je sigurno, jeste da je decenijama radio za narod u Trnovu i oni njemu zbog toga daju glasove. Dakle, ta je općina procvala. I zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora".

Kada je riječ o situaciji u Mostaru, naveo je kako je jedino SDA napravila pomak te da će, prema trenutnoj računici, imati 10 ili 11 ruku.

"Ostalo - SDP, Naša stranka, vrlo tanko. Da li je to slučajno ili namjerno, ne znam. Jer SDP, NiP, Naša stranka su pomagali HDZ-u u Srednjoj Bosni - kandidujući čovjeka u Novom Travniku, Jajcu, Vitezu i tako dalje, koji treba, ustvari, da podijeli bošnjačko glasačko tijelo i pomogne HDZ-u da izabere svog načelnika. I, nažalost, uspjeli su u nekim slučajevima. Ne znam je li to slučaj u Mostaru, ali vrlo su tanko prošli", dodao je Izetbegović.

Na pitanje novinarke FTV-a da li će opet gradonačelnik Mostara biti iz HDZ-a, odgovorio je:

"Da, nažalost".