Rasprava o budućosti
151

Javna tribina koalicije "Država": Nama treba kompromis koji će omogućiti da izgradimo identitet

N. V.
Javna tribina koalicije "Država", na temu "Budućnost Bosne i Hercegovine", održana je večeras u zgradi općine Novi Grad Sarajevo.

Na tribini su govorili Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva u ime koalicije, generalni sekretar Nezavisnog bloka Vedad Gačanović, predstavnik pokreta RED i federalni zastupnik, Adis Arapović, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad i članica Predsjedništva Platforme za progres, Maja Muftić - Dedović i Dženana Delić, predsjednica KO Napredne demokratske stranke BiH.

Na tribini je istaknuto da postoje progresivne snage u Bosni i Hercegovini koje mogu ponuditi drugačiji pristup politici, koji će promijeniti kurs kojim ova država ide, te da je moguće izgraditi prosperitetnu, drugačiju budućnost. Za to su nam potrebne nove ideje, nove politike i nova lica.

Vedad Gačanović je istakao da je koalicija "Država" novina na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, kako sa pristupom tako i vizijom drugačije zemlje, te da se očekuju nove stranke i organizacije koje će se pridružiti. Maja Muftić – Dedović je rekla: "Umjesto plemenskog nacionalizma, nama treba ekonomski patriotizam. Svoju djecu učim da vole svoju zemlju, da daju zemlji, a ne samo da traže nešto od nje. Obnova društvenog povjerenja je bit ove koalicije i zato ćemo i uspjeti".

Adis Arapović se dotakao motiva osnivanja "Države", a to su zajedništvo i udruživanje, za razliku od podjela i sukoba koji trenutno vladaju u našoj zemlji.

"Dosta je razgradnje države i nje je sve manje. Mi se zato zovemo Država jer bez države i njenih institucija neće biti niti naroda koji ovdje žive. Svjedočimo dugogodišnjoj kriminaliziciji pravosuđa i zato je Dodik i komotan u ovome što radi. Mi ćemo na to staviti tačku svojim radom jer nećemo dopustiti vladavinu pojedinaca nego ćemo insistirati na vladavini zakona, kazao je Arapović.

Dženana Delić precizirala je da aktuelne vlasti šire samo strah, a da "Država" predstavlja suprotnost i nudi nadu.

Mirsad Hadžikadić je prisutnima kazao da se nalazimo u teškoj situaciji, kada se nažalost građansko predstavlja kao unitarističko, da to ne govore samo Dodik i Čović, nego i Orban i neki drugi lideri.

"Nekada je Bosna i Hercegovina bila jednostavna država, u vrijeme srednjovjekovne Bosne. Danas je drugačija, složena i kompleksna, ali postoje rješenja da bi ona funkcionisala. Za složena društva, što nam je nasilno nametnuto, postoje dvije varijante. Ili napraviti kompromis koji će omogućiti ekonomiji, koja će pomoći da se vremenom izgradi zajednički identitet ili radikalizacija koja će voditi do novih podjela. Jasno da mi u koaliciji Država želimo prvo. Današnja država je na respiratoru koje je kupila Srebrena malina. Mi ćemo morati napraviti kompromis, ali to nije ono št zagovara Čović. Pošteni izbori su neophodan alat za promjenu. Bit će teško, ali mi ćemo dobiti novu Bosnu i Hercegovinu. To moramo uraditi mi, niko nam to neće uraditi bez nas samih", istakao je Hadžikadić.