Roditelji ogorčeni
37

Jednogodišnjakinju u sarajevskom vrtiću izgrizla djevojčica, uprava vrtića se izvinila

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Redakciji portala Klix.ba obratila se Alma Bejzić, majka jednogodišnje djevojčice koja se kući iz sarajevskog vrtića Bonum - Skriveno blago vratila s 14 ugriza koje je zadobila od druge djevojčice iz odgojne grupe.

Kako nam je objasnila, ovaj slučaj se dogodio u ponedjeljak, 29. jula, a dodatno je razočarana reakcijom uprave vrtića. Objašnjava nam da joj je rečeno da uposlenici ne mogu odgovarati za sigurnost djece te da ukoliko želi može dobiti ispisnicu i ispisati dijete iz vrtića.

Dodaje da je djevojčica u vrtić krenula prije dva mjeseca.

"U ponedjeljak je suprug otišao po kćerku u vrtić, bebu od godinu i mjesec dana. Učiteljica je preko haljinice obukla majicu da sakrije ugrize i rane i samo rekla da je jedna djevojčica ugrizla naše dijete", govori Bejzić.

Uključena i policija

Objašnjava da odgajateljica u vrtiću nije govorila o ranama i broju ugriza te je suprug sa djevojčicom otišao kući smatrajući da je riječ o "dječijem poslu" i bezazlenom ugrizu.

Međutim, prilikom presvlačenja bebe roditelje je dočekao šok te su se zaputili u Hitnu pomoć te Policijsku stanicu Ilidža gdje je sačinjen zapisnik o ovom događaju.

"Rekli su da će krim policija izaći na teren. Mi smo jučer tražili razgovor sa direktoricom i dobili smo termin. Direktorica nam je na prvu rekla da ne uključujemo medije i da ne prenagljujemo. Kada smo pitali za novu učiteljicu, dovela je. Riječ je studentici koja je bila sama od 14:00 do 18:00 sati u grupi sa 16 djece", navodi Bejzić.

Kaže da je odgajateljica rekla da je u trenutku kada je beba izgrizena presvlačila drugu bebu te nije bila tu.

"Ja imam dvoje djece, dijete se presvuče i opere kompletno za minutu, ne treba više. Direktorica nam je rekla da razumije da je ovo nas jako pogodilo, ali da nije ništa strašno i da stavimo hladnih obloga na rane, ali i da je ona čula u drugoj prostoriji i da je slušala jedno pet - šest minuta kako dijete u jaslicama vrišti i da je očekivala da će prestati", ističe uznemirena Bejzić.

Navodi da je na prozor vrtića pokucao čovjek koji je vršio radove u bašti te je skrenuo pažnju da dijete plače.

"Priča se ne slaže, miješaju priče u kojima su se izgubile", tvrdi.

Kaže da je direktorica kazala da ne može obećati da će dijete biti 100 posto sigurno i da će pripremiti ispisnicu roditeljima ukoliko to žele.

"Dijete će odmah biti ispisano, mi je više tamo ne šaljemo. Pisala sam resornom ministarstvu i inspekciji, uzet ćemo advokata. Dobili smo podršku dosta ljudi, nije u pitanju samo moje dijete već i ostala djeca", kaže.

Riječ direktorice

Povodom ovog događaja obratili smo se i upravi vrtića Bonum - Skriveno blago. Direktorica Azra Baščelija kazala je za portal Klix.ba osoblje ovog vrtića izražava duboko žaljenje zbog nenamjernog incidenta te dodaje da ima puno razumijevanje za reakciju i brigu roditelja djevojčice.

"Uime svih uposlenih upućujemo iskreno izvinjenje roditeljima uz nadu da će i oni iskazati razumijevanje prema uposlenicima Bonuma, jer je ovo prvi incident ove vrste u toku desetogodišnjeg rada i nije produkt nemara ili neznanja. Ovom prilikom želimo istaknuti da je djetetu pružena adekvatna i stručna prva pomoć", navodi Baščelija.

Kaže da su svjesni vlastite odgovornosti i stoje na raspolaganju svim nadležnim institucijama da se slučaj ispravno rasvijetli do kraja.

"Pri tome sve odgovorne za ispravno informisanje javnosti molimo da imaju u vidu činjenicu da je djevojčicu povrijedilo drugo dijete, a ne odrasla osoba, te da su dječije reakcije često nepredvidive I da se ne mogu uvijek preduprijediti. Imajući to u vidu nadamo se da se neće nepotrebno stvarati atmosfera javnog linča dok se sve okolnosti ne rasvijetle do kraja i nadležne institucije ne daju svoj konačni sud. Mi ćemo i dalje čuvati dignitet naših uposlenika i reputaciju naše ustanove njegovanjem pozitivnih pedagoških praksi u radu sa djecom i građenjem povjerenja sa roditeljima djece koja pohađaju naš vrtić", kaže nam Baščelija.