Krah na izborima
684

Jesu li građani kaznili SBB i DF zbog konstantne uloge jezička na vagi?

A. Z.
Fahrudin Radončić i Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić i Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Iako se još uvijek broje glasovi za općinska i gradska vijeća, prema prvim podacima Centralne izborne komisije BiH, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) ne mogu se pohvaliti izbornim rezultatima.

Stoga se s razlogom mogu pitati da li su ih građani kaznili zbog konstantne uloge jezička na vagi.

Potpredsjednica SBB-a Edita Đapo sinoć je nakon zatvaranja birališta kazala da nisu osvojili nijednu načelničku poziciju, a da, što se tiče vijeća, očekuju rezultate kao na prethodnim izborima. Lider DF-a Željko Komšić se pohvalio trima načelničkim pozicijima i rekao da je ova stranka prošla onako kako je očekivala.

A činjenica je da se ni jedni ni drugi nisu proslavili. Recimo, samo u sarajevskim općinama, prema trenutnom broju prebrojanih glasova, s razlogom se mogu pitati da li su ih građani kaznili zbog konstantne uloge jezička na vagi. Bolje rezultate od ove dvije stranke ostvarila je Platforma za progres, stranka koja postoji nepune dvije godine, kojoj su ovo prvi lokalni izbori i za čijeg je lidera Mirsada Hadžikadića šira javnost prvi put čula na posljednjim općim izborima.

No, mladost i politička/izborna nezrelost očito nisu bile prepreka za birače. Možda je ulogu odigrala i potreba za promjenama, nekim novim ljudima, zasićenost starim, već viđenim politikama, a možda su građani odlučili da se barem jedan dan stave u ulogu DF-a i SBB-a i oni budu jezičak na vagi. Ove dvije stranke upravo to rade godinama, a ta uloga posebno je izražena u Kantonu Sarajevo.

Činjenica je da DF i SBB vole biti odlučujući faktor u važnim procesima, vole kada konačne odluke zavise od glasa njihovog člana/zastupnika, vole razmišljati da li će se prikloniti onima koji su na vlasti ili onima koji su u opoziciji, nerijetko o tome polemišu danima ističući u prvi plan da od njih nešto zavisi... Posljednji slučaj u nizu je zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo gdje su zastupnici Četvorke u Skupštini predali zahtjev uz 18 potpisa za sazivanje sjednice tog zakonodavnog tijela, na kojoj bi se trebalo glasati o (ne)povjerenju aktuelnoj vladi. SBB je nakon toga poručio da se nemaju gdje svrstati i da će o tome hoće li podržati Četvorku ili SDA odlučiti kad za to dođe vrijeme.

Sve te procese odugovlače do posljednjeg trenutka, a onda jezičak najčešće prevagne u korist vlasti, odnosno SDA, iste one koju često kritikuju pa čak i nebrojeno puta ističu kako s njom "nikada ne bi". Kasnije to najčešće pravdaju tim da su zanemarili stranačke nesuglasice i postupili u interesu građana.

Međutim, čini se da su građani na ovim lokalnim izborima odlučili da ne žele da DF i SBB zastupaju njihove interese. S obzirom na to da su u Kantonu Sarajevo dali glas kandidatima Četvorke za načelničke pozicije i na taj način kaznili SDA, možda je upravo to bila svojevrsna kazna i za politiku DF-a i SBB-a, koja se prečesto priklanja upravo toj stranci. A možda su građani jednostavno željeli dati do znanja da im je ne trebaju neodlučni, da nemaju vremena za politikantstvo, nego da im trebaju ljudi i stranke koji će raditi u njihovom interesu - sada.

Podsjetimo, SBB i DF se nisu proslavili ni na općim izborima prije dvije godine kada je znatno smanjen broj kadrova ovih dviju stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ovo jučer je očito samo nastavak tog trenda.