Dobro raspoložen
64

Joe Biden "šalom" izbjegao dati komentar o sukobu u Izraelu i Gazi

G. M.
(Screenshot)
(Screenshot)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je "šalom" izbjegao odgovor na pitanje u vezi sa sukobom u Izraelu, javljaju američki mediji.

Biden je učestvovao na jednom događaju koji je organizirala kompanija Ford, odnosno vozio je novi električni kamionet ovog proizvođača.

Kada je naišao pored reportera i na trenutak zastao, oni su ga pitali da li može dati kratak komentar o onome što se dešava u Izraelu, na šta je Biden odgovorio "šalom".

"Ne, ne mogu. Osim ako stanete ispred automobila kada nagazim", rekao je Biden, dodavši nakon toga: "Samo se šalim".

U nasilju koje je izbilo prije deset dana do sada je u Gazi ubijeno najmanje 219 ljudi, uključujući gotovo 100 žena i djece, prema ministarstvu zdravstva. Izrael je rekao da je najmanje 150 militanata među ubijenima u Gazi. Hamas ne daje broj stradalih boraca.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje djece, saopćila je medicinska služba. Izrael tvrdi da je na njegovo područje ispaljeno 3.750 raketa.

Biden je ranije izjavio da Izrael nije upotrijebio pretjeranu silu te da ima pravo da se brani, čime se jasno stavio na jednu stranu u sukobu. Osim toga, SAD kontinuirano blokira pokušaje u okviru Vijeća sigurnosti UN-a da se izda zajedničko saopćenje kojim bi se pozvalo na prekid vatre.