BiH
321

Jusić o Danu RS-a: Donijeli smo mudru odluku u Ministarstvu odbrane BiH

Piše: Er. M.
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sead Jusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić (SBB) kazao je kako je podržao odluku da se odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci, odnosno između ostalog, odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Jusić je u razgovoru za Klix.ba rekao da je Ministarstvo odbrane BiH odbilo zahtjev predsjednika entiteta RS Milorada Dodika za angažovanjem Trećeg pješadijskog puka.

"Sve ovo ne zaslužuje medijsku pompu koja se digla. Mi smo se vodili time da vojsku BiH čine pripadnici tri konstitutivna naroda kao i građani ove države te da je važno graditi razumijevanje", kazao je Jusić.

Dodao je da su polazili od toga da je Vojni orkestar Oružnih snaga BiH bio angažovan u počasnim pratnjama što po normativu i nije priličilo.

"Ipak pokazivala se fleksibilnost te je stoga ministrica Marina Pendeš napravila prijedlog i ja sam ga podržao. Bili smo svjesni i činjenice da bi se to moglo dovoditi u kontekst kršenja odluke Ustavnog suda BiH jer niko nije definisao da li je zakon koji je stupio na snagu u RS-u ispoštovao ono što je naložio Ustavni sud BiH", rekao je Jusić.

U obzir je uzet i pojam ignorisanja pripadnika jednog naroda Oružanih snaga BiH, a Jusić smatra kako je kada sve sagleda ministrica Pendeš donijela mudru odluku.

"Odluka nije donesena jednoglasno s obzirom na to da je zamjenik ministrice Boris Jerinić insistirao na odobravanju 20 vojnika, 20 oficira itd, odnosno onome što je tražio predsjednik RS-a. Mi to nismo odobrili", kazao je Jusić.

Na pitanje da li je Ministarstvo odbrane BiH moglo prebaciti "vruć krompir" na Predsjedništvo BiH, Jusić je odgovorio potvrdno.

"Razmatrali smo tu mogućnost. U tom slučaju pitanje je u kakvu situaciju bismo doveli Predsjedništvo BiH u smislu blokada. To nikako ne bi valjalo i nismo smatrali da ovo pitanje treba ići na vrhovnu komandu", rekao je Jusić.

Svima onima koji "podgrijavaju atmosferu" poručio je da vode računa o činjenici da je BiH trenutno u procesu euroatlanskih integracija, da Oružane snage BiH moraju biti i u RS-u gdje se podiže negativna atmosfera u odnosu na njih te da će se morati pristupiti i knjiženju vojne imovine u manjem bh. entitetu.

"Neka dobro razmisle šta i u čijem interesu rade. Forsiranja i određeni komentari političara upravo rade ono što očekuje Milorad Dodik", kazao je Jusić.

Smatra da je izjava Dodika koji je proglasio Oružane snage BiH "neprijateljem RS-a" dokaz da je uputio zahtjev da bi dobio alibi za takav stav.

Na kraju je zaključio da javnost u BiH nije uopće postavila pitanje ko je organizator svečanosti u RS-u, ko će tamo prisustvovati i kakve posljedice će snositi za to.

"Ovdje se samo priča o tome da ministrica Pendeš treba podnijeti ostavku. Ovo je bukvalno lomljenje preko Oružanih snaga BiH koje su najreprezentativniji dio bh. društva. Kampanja koja se vodi ide na ruku onima koji hoće destrukciju Oružanih snaga BiH", rekao je Jusić.