Izvještaj o Vladi FBiH
12

Kako funkcioniše parlamentarna većina u FBiH: Prozivaj dok ne bude dovoljno za usvajanje izvještaja

R. D.
Predsjedavajući Mirsad Zaimović desno na jednom od zasjedanja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Mirsad Zaimović desno na jednom od zasjedanja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2019. godinu usvojen je jučer na Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, ali način na koji se to desilo nije uobičajen, a po nekim postupcima je posjetio na tretiranje "korona-zakona".
Tokom elektronskog glasanja za ovaj izvještaj prvobitno nije bilo dovoljno glasova za njegovo usvajanje, nakon čega se pristupilo pojedinačnom izjašnjavanju te osiguranju dovoljnog broja ruku za potvrdu rada Vlade FBiH. Čak je predsjedavajući Parlamenta Mirsad Zaimović nekoliko puta prozivao pojedine zastupnike kako bi glasali. Novalićev izvještaj na kraju je dobio 54 glasa.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Predstavničkom domu FBiH Sabina Ćudić u toku jučerašnjeg zasjedanja predložila je Vladi da povuče izvještaj, a u toku glasanja na društvenim mrežama problematizirala je način glasanja.

"Već deset minuta rukovodstvo Predstavničkod doma prikuplja glasove za izvještaj o radu Novalićeve vlade. Treći put brojimo glasove jer je na prvom glasanju izvještaj pao. Demokratska fronta ovaj put glasa tiho, ali odlučno: ZA. Izvještaj je inače najvećim dijelom, od riječi do riječi prepisan od prošle godine", napisala je Ćudić.

Način rasprave i kako je izvještaj dobio potrebnu većinu istakao je i zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović, koji je na svom Twitter nalogu napisao jednostavno - DF je ipak prejak.

"Prvo javno na sjednici kažu da je Novalić katastrofa, da mu se vlada zbog neizgradnje autoputa treba zvati 'Niti metar, niti milimetar', a onda uredno glasaju za izvještaj Vlade i budu ključni da izvještaj prođe", prokomentarisao je Obradović.

Vlada Fadila Novalića već dvije godine je u tehničkom mandatu, a kod svih važnijih odluka potrebno je dodatno "manevriranje" da se osigura njen prolazak.

Premijer je pak, u toku jučerašnjeg izlaganja navodio niz pozitivnih rezultata, a prije svega ekonomski rast od pet posto, smnjenje nezaposlenosti i rast plata.