Nakon 18 godina
32

Kako građani BiH mogu dobiti digitalni potpis: Objašnjena pravila za podnošenje zahtjeva

A. Ku.
Almir Badnjević (Foto: I. L./Klix.ba)
Almir Badnjević (Foto: I. L./Klix.ba)
Konferencijom za medije u Sarajevu danas je najavljeno otvaranje Registracionih ureda IDDEEA-e za podnošenje zahtjeva za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa.

Medijima su se obratili direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almir Badnjević, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i načelnik Regionalnog ureda IDDEEA-e Dražen Vujica.

Vujica je govorio o tehničkim detaljima, a također je kazao da su nakon 18 godina implementirana zakonska rješenja te će građanima biti pružena usluga elektronskog potpisa.

Također je objasnio potrebnu proceduru, koju građani moraju proći za podnošenje zahtjeva i konačno dobijanje digitalnog potpisa.

"Sva pravila su objavljena na web stranici IDDEEA-e. Zahtjevi se podnose u ovom trenutku u pet otvorenih ureda IDDEA- na način da građanin dođe u registracioni ured, vrši se identifikacija uz predočenje posebnog dokumenta. Kada se ispune ti uvjeti uzima se set osnovnih podataka koji se unose u zahtjev. Kontrolira se ispravnost unesenih podataka, građanin taj zahtjev potpisuje i istovremeno se upoznaje sa općim pravilima i uvjetima izdavanja kvalificiranih potvrda. Ako je saglasan pristupa se zaključenju ugovora i uručuju se pristupni parametri sistemu", zaključio je Vujica.

Vujica: Sva pravila su objavljena na web stranici IDDEEA-e (Foto: I. L./Klix.ba)
Vujica: Sva pravila su objavljena na web stranici IDDEEA-e (Foto: I. L./Klix.ba)

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević rekao je na početku da će u svom obraćanju referisati na Zakon o elektronskom potpisu koji je usvojen 2006. godine i Zakon o ličnoj karti koji je izmijenjen 2012. godine.

"To su dva krovna dokumenta o kojima ćemo danas da govorimo. Javnost smo još u februaru ove godine upoznali da smo počeli s testnom pilot fazom i za digitalni identitet i za digitalni potpis", naveo je Badnjević.

Kazao je da se registrovalo više od 5.000 korisnika nakon čega su uslijedile analize rizika i provjere te je sistem u potpunosti doveden u red.

"Od jučer, 1. jula, u svih pet regionalnih centara IDDEEA-e (Banja Luka, Bijeljina, Mostar, Sarajevo, Bihać) građani BiH mogu da dođu da ispune aplikaciju, potpišu ugovore i pokrenu zvanično svoj kvalifikovani digitalni potpis koji je u potpunosti važeći kao bilo koji ručni potpis na dokument koji se danas koristio", istakao je.

Dodao je da je su građani BiH danas dočekali ono za šta su godinama bili uskraćeni.

"Već od februara građani mogu da koriste digitalni identitet koji je aktivan i kojem se može pristupiti zahvaljujući onim potvrdama/obrascima koje dobiju uz lične karte. Građani koji nemaju taj obrazac isti mogu podići u MUP-u. Digitalni identitet kao i elektronski potpis je baza svim građanima i pravnim licima za razvijanje elektronskih servisa", navodi Badnjević.

Važno je spomenuti da ova usluga apsolutno građane ne košta ništa, besplatna je za sve građane BiH.

"U četvrtak je planirano da na sjednici Vijeća ministara BiH bude usvojen budžet institucija. Prema prijedlogu budžeta obezbijeđena su sredstva za izdavanje ličnih dokumentara građanima", zaključio je Badnjević.

Državni ministar Edin Forto govorio je o značaju digitalizacije te je podsjetio na nedavni događaj.

Kazao je da je na susretu s prijevoznicima u BiH rekao da im ubuduće, kada se budu javljali ministarstvu za kvalifikacijske kartice ili međunarodne dozvole, neće trebati ovjerena vozačka dozvola ili cips, jer će sve podatke ministarstvo provjeriti elektronski sa bazom koja je u ovom slučaju u IDDEEA-i.

Forto: BiH zaostaje za zemljama regiona u procesu digitalizacije (Foto: I. L./Klix.ba)
Forto: BiH zaostaje za zemljama regiona u procesu digitalizacije (Foto: I. L./Klix.ba)

"To je digitalna transformacija, da pomognemo građanima i firmama kada nastupaju prema državi i kada razmjenjuju nešto da to bude jednostavnije, da im treba manje papira", rekao je Forto.

Dodao je da BiH u procesu digitalizacije zaostaje za regijom i EU.

"Ovo su koraci u kojima pokušavamo da nadoknadimo ono što nije isporučeno u prethodnim godinama", kazao je Forto.

Naveo je da je potrebno unaprijediti zakone te je najavio da će u narednom periodu biti usvojen Zakon o digitalnom potpisu koji će biti unaprijeđen i u skladu sa direktivama EU.

"Započeo je proces digitalizacije, rat cipsu je otpočeo i pobjeđujemo jednu bitku za drugom", zaključio je Forto.