Ceremonija 4. septembra
93

Kako je Andrej Plenković dobio počasno mjesto i govor na otvorenju mosta "Hercegovina" u Počitelju?

N. Ž.
Andrej Plenković (Foto: E. M./Klix.ba)
Građani Bosne i Hercegovine će 4. septembra dočekati konačno otvorenje nove dionice Koridora 5C Počitelj - Zvirovići, u sklopu koje se nalazi i most "Hercegovina." Međutim, fokus sa dugo očekivanog otvorenja je prešao na listu govornika.

Kako je saopšteno iz Autocesta Federacije BiH, govore će održati predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, premijer FBiH Nermin Nikšić, direktor Autocesta FBiH Denis Lasić i - premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Dakle, od četiri imena, jedno je simptomatično. Direktor Autocesta FBiH je tu kao predstavnik javnog poduzeća koje je investiralo u izgradnju. Tu treba biti i premijer entiteta na čijoj teritoriji se nalazi dionica, ali i de-facto premijerka države koja će imati korist od ove dionice, na jedan ili drugi način.

Međutim, postavlja se logično pitanje - koja je poenta pozivanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, zemlje koja nije investitor i čija će posjeta biti isključivo politička.

Iz toga se dalje može postaviti i pitanje - zbog čega je on počasni gost i govornik, u istom rangu kao tri osobe koje apsolutno trebaju da budu tu?

Jedina poveznica ovog mosta, i ove dionice autoputa generalno, s Hrvatskom je što put vodi ka ovoj zemlji. Ipak, da li to znači da Borjana Krišto treba da bude počasna govornica na otvorenju dionica puta u Hrvatskoj koje vode ka BiH? To je situacija koju je teško, skoro pa i nemoguće napraviti.

Objektivno gledajući, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač bi bila puno primjerenija opcija, imajući u vidu da se ova dionica u potpunosti nalazi na teritoriji HNK.

Treba reći da je pozivanje Plenkovića kao gosta na ovo otvorenje sasvim uredu, te se tako mogao pozvati bilo koji zvaničnik iz Evropske unije, čijim novcem je većinom finansiran projekat.

Problem nastaje zbog činjenice da će Plenković održati govor i biti počasni gost na otvorenju mosta.