Zagrebački sastanak
344

Kako je Bećirović degradirao ulogu Predsjedništva i dozvolio da mu Milanović drži lekcije iz Ustava BiH

Piše: Senja Mahinić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Hrvatska je jedina država na svijetu čiji zvaničnici odbijaju sastanke sa kolektivnim Predsjedništvom BiH, jer ne žele legitimirati izbor Željka Komšića. To nije smetalo Denisu Bećiroviću da samostalno ode u zvaničnu posjetu Pantovčaku u formatu koji se uklapa u narativ koji kreira hrvatska politika.

Prije Bećirovića, zvanični sastanak u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem imala je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Organizujući odvojene sastanke sa članovima Predsjedništva BiH Milanović je na prvom mjestu želio pokazati da oni zapravo predstavljaju narode BiH, odnosno da su izabrani voljom naroda, a ne građana naše zemlje.

Dodatno, u takvoj zagrebačkoj percepciji gdje članovi Predsjedništva predstavljaju narode, odbijanjem da se sastane sa Predsjedništvom BiH u punom formatu, a individualnim dolaskom Cvijanović i Bećirovića, predsjednik Hrvatske je poslao simboličnu poruku da Komšić nema legitimitet.

S tim u vezi da bi obezvrijedio Komšićev izborni legitimitet, Milanović je morao Bećirovićevu posjetu svesti na etnički, a reducirati građanski.

Nije baš sve ostalo na simbolici. Milanović je direktno na press konferenciji, iskoristio trenutak dok se govorilo o Miloradu Dodiku, a u želji da ponizi Komšića, okarakterisao Bećirovića predstavnikom naroda.

"Ko da bude sugovornik ako ne neko ko je legitiman predstavnik tog naroda, koji je jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Ja gospodina Bećirovića i da ga ne poznam, i formalno pravno bi ga tretirao kao predstavnika naroda koji ga je većinskom voljom izabrao za člana Predsjedništva. To nije nikakva mrlja, to je naprosto jedna prazna činjenica. Ne bi trebalo biti strasti oko toga", rekao je Milanović.

Članu Predsjedništva BiH i potpredsjedniku najjače građanske stranke u BiH, Milanović je u nastavku, kao dobar domaćin, dijelio lekcije o legitimnosti, legalnosti i ulozi Komšića, Ustavu Bosne i Hercegovine i gotovo nevjerovatno, legitimnosti samog Bećirovića.

Istina, Bećirović je odgovorio da Ustav BiH govori suprotno od onog što tvrdi predsjednik Hrvatske, ali samim pristankom na format u kojem članovi Predsjedništva dolaze pojedinačno u zvaničnu posjetu Zagrebu, na simboličnom nivou je degradirao kako svoju, tako i ulogu i značaj Predsjedništva.

Bećirović je pristanak na takav format sastanka pravdao riječima da "dijalog nema alternativu" i da se ne može doći do rješenja problema između dvije zemlje "ako ne razgovaramo".

I da, dijalog nema alternativu. Ali ako dijalog nema alternativu zašto predsjednici Hrvatske godinama nisu pristajali, niti sad pristaju, da se sastanu s kolektivnim Predsjedništvom BiH?