Postizborna slagalica
2

Kako je i zašto DF u sarajevskoj općini Stari Grad ostvario najbolji rezultat

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Demokratska fronta (DF) ostvarila je uspjeh na nedavno održanim lokalnim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad. Na izborima 2020. godine DF nije osvojio nijedan mandat, dok sada izlazi kao treća najjača politička opcija u općini s četiri osvojena vijećnička mandata.

Ovaj skok, praćen povećanjem podrške za blizu 1.500 glasova, predstavlja najbolji rezultat DF-a u Starom Gradu do sada.

U kontekstu raspodjele snaga u Općinskom vijeću, situacija u Starom Gradu je znatno jasnija nego u drugim općinama. SDP i SDA imaju po osam mandata, dok NiP i DF imaju po četiri, a Naša stranka i SBiH po dva mandata. Ostale stranke, poput Snage naroda, Naprijed i NES-a, imaju po jedan mandat.

Formiranje vlasti sada izgleda izvjesnije, s obzirom na to da koalicija Trojke (SDP, NiP, i Naša stranka), uz podršku DF-a, čini većinu od 18 mandata. Ovaj broj osigurava stabilnost i podršku novoizabranom načelniku Irfanu Čengiću, koji je dobio još jedan mandat.

Ovaj politički poredak u Općinskom vijeću omogućava DF-u značajnu ulogu u kreiranju lokalnih politika i daljem razvoju Starog Grada. Izvjesno je da će se saradnja s Čengićem, koja je bila ključna s kadrovima koji su se kasnije pridružili DF-u i tokom prethodnog mandata, nastaviti i u budućnosti, što bi moglo dodatno osnažiti poziciju DF-a na lokalnom nivou.

Nosilac liste DF-a, Vedad Deljković, nakon izbora je istakao da je DF uspio doprijeti do glasača, pridobivši povjerenje koje se može osjetiti u porastu broja glasova.

Deljković je također naglasio da je uspjeh DF-a mjerljiv isključivo kroz konkretne rezultate u odnosu na prethodne izbore te da su povećanje glasova i rast povjerenja građana najbolji pokazatelji stvarnog napretka.

Ukoliko usporedimo izborne rezultate Demokratske fronte u Sarajevu u odnosu na one iz 2020. u većini općina situacija je ostala nepromijenjena izuzev Starog Grada

DF je 2020. godine u Sarajevu osvojio blizu 3.800 glasova dok je na ovim izborima osvojimo oko 6.000 glasova, a razliku upravo pravi veći broj glasova u Općini Stari Grad.

To se jasno očituje i u broju vijećnika. U Novom Gradu i Novom Sarajevu je DF imao po jednog vijećnika, što je i sada slučaj, u Centru je dobio još jednog vijećnika pa je tako broj predstavnika ove stranke povećan na dva.

U konačnici, DF je 2020. godine ukupno na području grada Sarajeva imao tri vijećnika dok sada ima osam, od čega je polovina upravo iz Starog Grada.