Rat i mir
406

Kako je šef "radikalnog krila SDA" Efendić preko noći za Konakovića postao energičan i poželjan

D. Be.
Semir Efendić i Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semir Efendić i Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sukob bivših istaknutih SDA-ovaca Elmedina Konakovića i Semira Efendića datira već nekoliko godina, a u nekim momentima bio je užaren. Danas, za čistu za političku trgovinu, obojica su spremna zaboraviti prošlost.
Prvi čovjek NiP-a danas je na press konferenciji u Sarajevu, na pitanje o Semiru Efendiću (Stranka za BiH), kazao da on može doprinijeti da se u Vladi KS još bolje radi i da je Efendićeva energija - prepoznatljiva.

"Efendićeva energija na mjestu načelnika je prepoznatljiva. On može doprinijeti da se eventualno još bolje radi, ali glasači su najbolje rekli šta misle o radu Trojke. On (Efendić) ima svoje stavove koji su bili opoizcioni, nemamo ništa protiv šireg bloka u Kantonu Sarajevo. Spremni smo i neke od pozicija staviti na stol jer nam to nije prioritet, ali o tome ćemo na kraju", odgovorio je Konaković.

Da li će Efendiću biti ponuđena premijerska funkcija, Konaković kaže da će to biti poznato na kraju što će biti plod dogovora svih aktera ovog procesa.

"Niko nikome nije zatvorio vrata", istakao je Konaković.

Na riječi hvale Konakovića, Efendić je danas na televiziji N1 rekao:

"On je ranije imao komentare kao da je općina moj domet. Na neki način limitirao je moje mogućnosti. Ja što sam ranije rekao za njega i sad isto mislim", kazao je.

Pitanje: Efendić - premijer trojkine vlade ili SDA?

Prema današnjem nastupu Konakovića, čini se da su ratne sjekire zakopane.

No, zbog interesa javnosti treba podsjetiti da njihov sukob datira već nekoliko godina, još od vremena kada su nosili zeleni dres. Da ne bi išli toliko daleko, njihov odnos se može opisati kao buran, netrpeljiv, bez rukavica, pun međusobnih optužbi, pa i ljubomore u borbi za prevlast.

Konaković je godinama unazad znao reći da je razočaran Efendićem jer ne zna kako funkcioniše Kanton Sarajevo, a optuživao ga je i za izborne krađe.

"Ti si divan dečko administrativac", rekao je Konaković.

Nije se libio ni da u političke svrhe i nipodaštavanje Efendića spomene saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom koju je načelnik Općine Novi Grad skrivio.

Ni Efendić nije ostajao dužan, pa je Konakovića optuživao za korupciju i gomilanje dugova u javnim preduzećima, govorio da Konaković samo "blebeće" i da je radio po "Sarajlićevim metodama" i "krivio kičmu" pred predsjednicama suparničkih političkih opcija.

"Ništa što danas govori Konaković, neće vrijediti i sutra ako se njegov politički interes preko noći promijeni, promijenit će se i principi o kojima on priča", izjavio je prije dvije godine Efendić.

Posebno je bio žestok duel na televiziji Face 2018. godine kada je Konaković Efendiću zaprijetio policijom i inspekcijama, a Efendić odgovorio ako "on (Konaković) bude taj koji će tamo nešto voditi, imat ćemo ono što smo gledali 7-8 godina u Kantonu Sarajevu".

"Vidi, ovo, da ti nešto kažem. Ako Bog da brzo… MUP, pravda, ministarstva… Inspekcije, svaki dan. Boga mi čuvajte se. Pripremi doček u Novom gradu, dolazi ti nova vlada u obilazak”, poručio je tada Konaković.

Četiri godine poslije, vlada je suštinski ista - Trojka je na vlasti, a sada kreće u kozmetičke promjene, a favorit za premijera je, čik pogodi - Semir Efendić.

Bio je juli ove godine, dakle prije četiri mjeseca, kada je Elmedin Konaković gostovao na televizijama Sarajevo i N1, i javno izjavio da je "Stranka za BiH radikalno krilo SDA".

Također je tada rekao, kako iz povjerljvih izvora zna, da SDA "gura" Efendića za budućeg premijera Kantona Sarajevo.

“Pozadina nam je vrlo jasna. Stranka za BiH je istureno krilo SDA. Efendić (predsjednik Stranke za BiH) napustio je SDA i odmah koalirao s njima u Tuzli. U Brčkom su također zajedno u vlasti. On u Sarajevu ima dogovor sa SDA da bude premijer kantona. U skladu sa tim dogovorom zloupotrijebio je ovog čovjeka”, izjavio je Konaković.

Javnost koja prati političku scenu u Kantonu Sarajevo sada bi mogla biti zbunjena. Da li je Efendić SDA-ov kandidat za premijera Kantona Sarajevo ili Trojkin i da li je stranka, kako reče Konaković - radikalno krilo SDA, sada poželjan partner. Ili samo ima energičnog predsjednika? Odgovore ćemo vjerovatno dobiti uskoro.