Sve "u skladu" s Dejtonom
49

Kako (pre)opširni Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije služi za podrivanje BiH

N. Ž.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Glavna vijest u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana svakako je slijetanje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinje. Vlasti u entitetu RS za ovaj slučaj imaju jednostavno objašnjenje - koriste sporazum sa Srbijom potpisan 1997. godine.
Iako će helikopter, prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, napustiti Bosnu i Hercegovinu, sam dolazak i najava ostanka podigla je dosta prašine u cijeloj državi.

Samo tri dana poslije dolaska sporne letjelice u BiH, Narodna skupština Republike Srpske najavila je raspravu o vraćanju himne Srbije "Bože pravde" u ovu instituciju.

Iza ova dva poteza, ali i brojnih drugih, stoji Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama kojeg su potpisale vlasti Republike Srbije i Republike Srpske 1997. godine. Sporazum je ratifikovan u Narodnoj skupštini RS 2006. godine, i to tekst iz 2001. godine koji je blago modifikovan.

Interesantno je da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju pravo na ovakve tipove sporazuma. Prema članku III Dejtonskog sporazuma: "Entiteti imaju pravo osnivati posebne paralelne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitosti Bosne i Hercegovine."

Široke ovlasti pod krinkom "saradnje"

Međutim, iako se sporni sporazum referira na suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH, naredne tačke sporazuma idu dosta "duboko", u kontekstu odnosa između bh. entiteta i Srbije.

Tako u članu šest ovog sporazuma piše da će Vijeće za saradnju, također uspostavljeno ovim dokumentom, "poticati, planirati i usklađivati ​​sveobuhvatnu saradnju."

Oblasti u kojima će ovo Vijeće imati ovlasti su: privreda i korišćenje privrednih resursa, planiranje, zakonodavstvo, privatizacija i denacionalizacija, nauka i tehnologija, obrazovanje, kultura, sport, zdravstvo i socijalna politika, turizam i zaštita okoline, informisanje, suzbijanje kriminala, te zaštita sloboda i prava građana u skladu sa najvišim međunarodnim priznatim standardima.

Drugim riječima, ovaj sporazum je sveobuhvatan i bavi se skoro svim aspektima života u manjem bh. entitetu, što ostavlja brojne mogućnosti podrivanja države.

Politička analitičarka Tanja Topić za Klix.ba kaže da dijeli stav o mogućnostima podrivanja države.

"Ako imate zvanični stav Srbije da se slavi zajednički dan državnosti države i jednog bh. entiteta onda imamo ozbiljne osnove da sumnjamo u dobre namjere, te sve što piše u sporazumu, a i ono između redaka možemo isčitavati kao podrivanje države BiH. Očito to ide uz javnu a dijelom i prešutnu saglasnost jednog dijela visokopozicioniranih funkcionera BiH", kaže Topić.

Kako dalje kaže, danima smo čekali odobrenje državnih vlasti za korištenje resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za gašenje požara, a sada se "ispod radara" saglasnost daje policiji susjedne države, uz obrazloženje da će pomoći pri rješavanju upravo takvih situacija.

"Pojedine situacije u BiH su dovedene do apsurda, pa tako i ova sa stacioniranjem snaga MUP-a susjedne države. Pri tome se ovdašnje politicke elite ponašaju javno i svjesno vrijeđajući inteligenciju onog dijela građana koji jos misle sopstvenom glavom.

Da stvari postavim u sljedeći okvir: svake godine bijesne požari širom BiH. Danima smo čekali da se pojedini članovi Predsjedništva BiH smiluju i dopuste da se helikopteri Oružanih snaga stave u službu pomoci nastradalim općinama.

Sada su prešutnu saglasnost dali predstavnici državne vlasti da se naoružane snage susjedne države stave u službu odbrane od požara.

Pitam se da li bi to isto odobrenje dobile i policijske snage Hrvatske koja je članica NATO-a, iako su hrvatski kanaderi svake godine gasili požare po BiH", stava je Topić.

Odgovornost državnih vlasti

Politička analitičarka dalje smatra da se ova saradnja u javnosti nije mogla "provući" kroz sporazum između RS-a i Srbije, već da dio krivice snose i državne vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Čini mi se da se ne bi progutalo jeftino objašnjenje o saradnji u turistickoj sezoni tom pakovanju koje prividno daje "legitimitet" akciji u sklopu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Angažman naoružanih pripadnika drugih država nisu imanentni ovom sporazumu, ali ne smijemo zanemariti veoma bitan element u ovoj situaciji. Blagoslov su im dali državni funkcioneri BiH.

Odgovor treba potražiti kod njih.i kad sve zaokružimo, bitna je forma - imamo zaklinjanje u Dejton kao u Sveto pismo dok se istovremeno radi na "mirnom razdruživanju".

Imamo visoke zvaničnike Srbije koji neprekidno naglašavaju kako poštuju teritorijalni integritet BiH, dok pored njih stoje i glasno zagovaraju nezavisnost entiteta, oni koji BiH proglašavaju neuspjelim eksperimentom", kaže Tanja Topić.