Vanredna sjednica
3

Kakvi zaključci su donijeti na hitnoj sjednici Civilne zaštite KS povodom rizika od klizišta u Starom Gradu

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Kao reakcija na dopis sa ranijim upozorenjem Općine Stari Grad Sarajevo o potencijalnim rizicima za objekte na više lokaliteta na njenom području, danas su održane vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općinskog štaba civilne zaštite.
Kao što je javnost već upoznata, problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks Hills, Zlatište, koji je na području entiteta RS, a koji graniči sa iznimno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo, kao i to da su iskrčene velike površine drveća, a što direktno može uticati na pojavu klizišta, ukoliko eventualno nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke, kao i da nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, uslijed obilnih padavina mogu dovesti do izlivanja.

  U skladu sa tim, na današnjoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite, zadužena je Općinska služba civilne zaštite da u rješavanje problema uključi Kantonalnu upravu civilne zaštite KS, uz saradnju sa Federalnom upravom civilne zaštite, s obzirom na to da se radi o problemu koji prelazi kapacitete Općine.   Jedan od zaključaka odnosi se i na pojavu pukotina koje se povećavaju u zemljištu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača. Općinska služba civilne zaštite će zatražiti pomoć Kantonalne uprave u detektovanju stepena opasnosti po ljude i imovinu.

Također, tražit će se pripravnost i pomoć Vlade Kantona Sarajevo za obezbjeđenje alternativnog smještaja u slučaju evakuacije građana.   Na temelju praćenja stanja na terenu, Općinska služba civilne zaštite zadužena je da se obrati za stručnu pomoć i analizu terena i stabilnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koja je hitno potrebna u cilju ocjene stepena opasnosti, ali i preventivnog djelovanja na predmetnom lokalitetu.

  Sve službe zaštite i spašavanja u općini Stari Grad bit će u pripravnosti i djelovat će hitno na poziv Štaba civilne zaštite, posebno u vezi s pojavom pukotina i problemom odlaganja otpada u Bistrički potok.   Analizom potencijalnih opasnosti, Štab je zadužio Službu za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo da dostavi informaciju nadležnoj upravi za inspekcijske poslove o utvrđenim činjenicama sa terena prilikom kontrolnog nadzora u kamenolomu u ulici Obhodža bb, kao i informaciju o eventualnom krčenju šume na predmetnom lokalitetu, KJKP "Sarajevo šume".

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad će hitno dostaviti sve ove zaključke Operativnom centru Kantonalne uprave civilne zaštite za daljnje postupanje.   Štab civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo je konstatovao da su evidentirane posljedice od prirodne i druge nesreće na području Općine, proglašene Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine, te ovim putem pozivamo sve građane na oprez i pratimo situaciju na terenu.  

Također, posebno skrećemo pažnju svim građanima i građankama da budu oprezni te da kontinuirano prate saopćenja Općine, koja će redovno biti objavljivana shodno zaključcima Štaba civilne zaštite Općine, i Kantonalne uprave civilne zaštite, kako bi blagovremeno djelovali, posebno kada je riječ o lokalitetima na kojima se nalaze bespravno izgrađeni objekti.