Kako se to dogodilo?
165

Kandidat iz Novog Sarajeva dobio nula glasova na biračkom mjestu gdje živi, sumnja u ispravnost rezultata

N. V.
Kandidat SDP-a za Općinsko vijeće Novo Sarajevo Aldin Krivan šokiran je rezultatima izbora s obzirom na to da na svom biračkom mjestu, gdje živi, nije dobio nijedan glas. Tvrdi da je to nemoguće i da je očigledno pokraden u Općinskoj izbornoj komisiji.

"Dok god budemo imali Općinske Izborne komisije koje imenuju Općinska vijeća i koje imenuju politički subjekti izborni proces će biti kompromitovan. Ja na vlastitom biračkom mjestu, gdje pored mene glasa i moja familija i moj komšiluk, imam nula glasova", kazao je Krivan.

Najmanje jedan glas, svoj, morao je imati na ovom biračkom mjestu, a tvrdi da su ga posmatrači informisali o 30-ak dobijenih glasova na tom biračkom odboru.

"Iako sam od posmatrača i članova biračkog odbora dobio informaciju da na ovom mjestu imam 30 glasova, upisana mi je nula prilikom unosa podataka. Do kada će izborna volja građana biti predmetom manipulacije pojedinaca, ostaje da vidimo", rekao je.

O ovom slučaju je napisao prigovor i uputio ga Općinskoj izbornoj komisiji, a kaže da to nije jedini slučaj nepravilnosti u Općini Novo Sarajevo.

"Isto tako, kao stranka smo uočili na više biračkih mjesta slične situacije, gdje nam se izvještaji posmatrača uveliko ne podudaraju sa konačnim unesenim stanjem", zaključio je Krivan.

Ovakvi slučajevi se dešavaju nakon svakog izbornog procesa, a prije dvije godine se slično desilo Jeleni Trivić, kada je dobila nula glasova u rodnom selu njene majke. Naknadno se javio član biračkog odbora, koji je tvrdio da je slučajno njene rezultate upisao drugoj osobi.