Širenje mržnje
64

Kandidat SDA za načelnika Viteza dobio niz uvreda i prijetnji od sugrađana, podnesena i prijava

I. Sa.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kandidat za načelnika Općine Vitez Mujo Trako (SDA) proteklih dana je dobio niz verbalnih uvreda od svojih sugrađana zbog čega je podnesena i krivična prijava.

Kako su rekli iz ogranka ove stranke, vodili su fer i korektnu predizbornu kampanju te nisu ulazili u nacionalne teme niti su se služili prijetnjama ili prljavim taktikama.

"Međutim, u proteklim danima, suočili smo se s ozbiljnim prijetnjama i napadima koji su rezultat straha i panike pojedinaca i grupa koje su uplašene našom uspješnom i dostojanstvenom kampanjom. Ove prijetnje nećemo tolerisati, te smo, u skladu sa zakonom, podnijeli krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za širenje nacionalne mržnje i poticanje nasilja na društvenim mrežama. Pozivamo sve nadležne institucije da hitno poduzmu zakonske mjere, provedu istragu i sankcionišu pojedince i grupe koje svojim djelovanjem prijete sigurnosti građana i produbljuju nacionalne tenzije. Potrebno je osigurati da se zakoni jednako primjenjuju na sve i da se stvori sigurno okruženje u kojem ćemo svi moći živjeti u miru i međusobnom poštovanju", navodi se u saopćenju.

Poručili su kako će se boriti za građane i sigurnu, razvijenu i tolerantnu općinu.

"Naša kampanja je bila i ostaje usmjerena na konkretne projekte i rješenja koja će unaprijediti životni standard svakog građanina, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Zahvaljujemo se svim našim glasačima na podršci i pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i spriječe dalje širenje mržnje i razdora u našoj općini", saopćeno je.

Uvrede koje je Trako dobio možete pogledati u našoj galeriji.

Mujo Trako je izgubio od Borisa Marjanovića kojeg su podržali HDZ BiH, HDZ 1990 i HSS.