Demokratsko pravo
34

Kandidati za gradonačelnika Tuzle obavili građansku dužnost, birače pozvali da isto učine

A. K.
Blagojević, Lugavić i Čičko (Foto: A. K./Klix.ba)
Blagojević, Lugavić i Čičko (Foto: A. K./Klix.ba)
Kandidati za gradonačelnika Tuzle danas su glasanjem na svojim biračkim mjestima obavili građansku dužnost. Javnosti su ukazali na važnost i značaj izlaska na izbore te ostvarivanja zagarantovanog prava da biraju.

U Tuzli su zvanično registrirana četiri kandidata za gradonačelnika Tuzle i to Zijad Lugavić (SDP), Zoran Blagojević (SDA), Derviš Čičko (SBiH) i Tihomir Mihajlović (SNSD).

Svoju građansku dužnost jutros je prvi obavio Zoran Blagojević, na biračkom mjestu koje se nalazi u Osnovnoj školi Solina. Tu je stigao u pratnji svoje supruge, a nakon glasanja se susreo sa predstavnicima medija. Tom prilikom je kazao da je velika tragedija koja se dogodila u Jablanici, Kiseljaku i Kreševu zahladila izbornu kampanju, ali i elan koji su ranije imale političke stranke i kandidati.

"Lično, sve to me povuklo unazad. Međutim, život ide dalje. Nadam se da će građani u što većem broju izaći na glasanje i pokazati svoju demokratsku volju. Ne bih volio da budem izabran za gradonačelnika sa nekoliko hiljada ili procenata građana koji imaju pravo glasa. Zbog toga je važno da građani izađu, glasaju i daju povjerenje onome za koga misle da će ih najbolje predstavljati i služiti kao gradonačelnik", poručio je Blagojević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U Osnovnoj školi Brčanska Malta nalazi se biračko mjesto na kojem je pravo glasa ostvario Zijad Lugavić, koji je također stigao u pratnji svoje supruge. Pozvao je sve građane da u što većem broju izađu na lokalne izbore i izaberu najkompetentnije osobe koje će moći voditi grad u perspektivnu budućnost.

"Mislim da je izlazak na izbore obaveza svih građanki i građana, a samim time je velika dužnost i pravo. Što veći broj građanki i građana izađe i iskaže svoju volju, to je sigurno prosperitetnija budućnost. Mi na ovakav način, direktno i indirektno odgovaramo za sve ono što nas očekuje u budućnosti", kazao je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Osnovna škola Kreka mjesto je na kojem se nalazi biračko mjesto Derviša Čička, koji je ubacivanjem glasačkih listića u kutiju ostvario svoju građansku dužnost.

"Obavio sam svoju građansku dužnost i moram reći da su ovi dani i izbori u jednoj tragičnoj sjeni gubitka onoga što se ne može nadoknaditi, a to su ljudski životi. Ovo što radimo danas je borba za bolji i pravedniji svijet i život. Na nama je da sami uradimo ono kako bi nam bilo bolje, jer to niko drugi neće uraditi u naše ime. Jedini način za to je glasanje, ali bez traženja odgovornosti za neispunjena obećanja nakon izbora, glasanje kao takvo ne znači ništa", istaknuo je Čičko.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U utrci za gradonačelnika Tuzle je i SNSD-ov kandidat Tihomir Mihajlović, ali vrijeme i mjesto njegovog glasanja medijima nije bilo poznato. Njegova kandidatura, ali i predizborna kampanja u potpunosti su bile obavijene velom tajne.