Kasumović nije došao
42

Kandidati za načelnika Zenice otkrili svoje planove: Kako riješiti najveće probleme grada?

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U organizacijI OSCE-a večeras je u Hotelu Zenica održana debata kandidata za načelnika Zenice na koju su se odazvali svi osim aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Spahija Kozlić (SDA), Almir Babajić (SDP), Hasan Kreho (nezavisni) i Adnan Šabani (Pokret) večeras su u velikoj sali Hotela Zenica građanima i javnosti predstavili svoja rješanja na aktuelna pitanja i problematiku koju je uočila misija OSCE-a koja je večeras organizovala debatu i formirala oblasti u sklopu koje su kandidati za gradonačelnika davali svoje odgovore

Debata je otvorena temom zagađenja zraka i načinom kako bi se to saniralo, a nakon toga govorilo se i o odlasku i zadržavanju mladih, (ne)legalnom gradnjom u gradu, upravljanjem gradskim prostorima i njihovim uređenjem.

Zagađenje zraka kandidati bi rješavali registrom ložišta, većom kaznenom politikom te smanjenjem saobraćajnih gužvi. Mlade bi zadržali stipendijama, subvencijama porodicama za vrtiće, boljim uslovima života i kvalitetnijim startup-ovima.

Nelegalnu gradnju bi regulisali kvalitetnim prostornim planovima, rušenjem nelegalnih objekata, ali i zaštitom zelenih površina.

Gradske prostore uredili transparentnim registrom gradske imovine, obnovom i oživljavanjem istih i stavljanjem u službu građana.

Svi kandidati su ponudili rješenja iz svojih platformi i programa rada koje su tokom predizborne kampanje predstavili građanima, dok je nešto drugačiji nastup imao nezavisni kandidat Hasan Kreho koji je direktno upućivao kritike aktuelnom gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i njegovim prethodnicima koji su bili na funkciji načelnika i gradonačelnika Zenice.

Ovo je prva debata OSCE-a sa kandidatima za gradonačelnika/načelnika općina i gradovima i u narednim danima je planirano da isto bude realizovano u drugim gradovima/općinama.