Ozbiljne optužbe
81

Kešo tvrdi da je Forto potpisao ugovor sa firmom koja je na crnoj listi SAD-a: "Blato korupcije s Dodikom"

M. G.
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Safet Kešo, reagovao je na potpisivanje ugovora vrijednog 25,8 miliona KM za digitalizaciju javnih RTV sistema u BiH, izražavajući sumnju u zakonitost cijelog postupka.
Ugovor je 20. septembra 2024. godine potpisao ministar saobraćaja i komunikacija Edin Forto s firmama Odašiljači i veze iz Zagreba i Nimbus Innovations d.o.o. Banja Luka, firmom koja je preuzela Sirius 2010, kompaniju sa američke crne liste, navodi Kešo.

U svojoj izjavi, Kešo je pozvao Tužilaštvo BiH da se hitno uključi i temeljito ispita sve aspekte ovog tendera. Prema njegovim riječima, Forto je ušao u sumnjiv aranžman sa firmama koje su povezane s korupcijom i političkim interesima Milorada Dodika. Kešo ističe da su te firme pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država jer podržavaju "najmaligniju koruptivnu mrežu u BiH", koja finansira političke ambicije usmjerene ka secesiji Republike Srpske.

"O blatu u koje ministar Forto tvrdi da ga neko uvlači nema potrebe govoriti – on je sam sebe odavno uvukao u to blato pristajanjem na đavolji savez sa Miloradom Dodikom," rekao je Kešo.

Također je naglasio da Forto nije poslušao višemjesečna upozorenja medija, političkih krugova i stručnjaka, već je svjesno ušao u, kako je nazvao, "opasne aranžmane" sa firmama s crne liste.

Kešo je kritizirao Fortine izjave o tome kako je on (Kešo) navodno navikao da se ugovori sklapaju u korist ministara, a ne države.

"Kada bih bio takav, onda zasigurno ne bih, dok sam bio ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo, insistirao na transparentnosti u tenderima za izgradnju škola," objasnio je Kešo, podsjećajući na svoju borbu za kvalitetne tenderske procedure tokom svog mandata.

Posebno je istakao opasnost koju ovaj ugovor nosi za BiH, s obzirom na to da su firme uključene u projekt povezane s osobama poput Mate Botice, koji je imao operativnu ulogu u špijunskim operacijama za hrvatsku obavještajnu agenciju (SOA).

"Pošto su Dodik i Botica od samog početka zajedno igrali u ovoj utakmici, zar iko može sumnjati da će dio novca građana ove zemlje preko Zagreba stići i do Dodikovih firmi iz njegovog poslovnog carstva?" upitao je Kešo.

Kešo se na kraju zapitao kako je moguće da je tokom završne faze tendera firma Nimbus Innovations d.o.o., koja je preuzela firmu Sirius 2010 s američke crne liste, ušla u projekt bez preuzimanja i sankcija koje ta firma nosi.

"Zar nisu imala nikakvog značaja sva ranija upozorenja službi bezbjednosti i medija da je firma kojoj je sada dodatkom ugovora dat sav posao nabavke opreme pod uticajem osoba koje su uključene u koruptivne aktivnosti?" dodao je Kešo, naglašavajući da cijeli projekt ima očiglednu političku pozadinu.

Prema Keši, cijela procedura je vođena s ciljem da se novac građana BiH dodijeli unaprijed određenim subjektima, koji su od početka imali prednost. Zaključio je da je reakcija ministra Forte pokazatelj da su sumnje koje je iznio potpuno opravdane.