Potvrđeno za Klix.ba
65

Klub Bošnjaka danas neće doći na sjednicu Doma naroda BiH, razlog je prijedlog zakona o Ustavnom sudu

N. Ž.
Dom naroda PS BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom naroda PS BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće prisustvovati sjednici ovog zakonodavnog tijela koja se trebala održati danas u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako je za Klix.ba rekao Džemal Smajić (SBiH), delegat iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH, riječ je o jednoglasnoj odluci.

"Dok god je ova tačna na dnevnom redu, mi se nećemo pojaviti na sjednici. Bit ćemo tu za sve EU zakone i za budžet, ali nećemo učestvovati u ovoj raspravi", rekao je Smajić.

Dalje ističe da "vladajuća koalicija prebacuje svoj nerad na opoziciju", te da je za to najbolji dokaz budžet BiH, koji još uvijek nije usvojen.

Samim tim što Klub Bošnjaka neće prisustvovati ovoj sjednici, neće biti kvoruma te sjednica Doma naroda PS BiH neće biti održana.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 18. marta je prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda. Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je napustiti sjednicu nakon što je sa osam glasova "za", šest "protiv" i bez suzdržanih glasova, u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je tokom diskusije istaknuo da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.