U krugu je 7 kandidata
8

Ko će na čelo SIPA-e: Aktuelni direktor koji je stekao uslove za penziju ili neko novo ime?

S. Š.
Darko Ćulum je aktuelni direktor SIPA-e i ponovo je konkurisao za ovu poziciju
Darko Ćulum je aktuelni direktor SIPA-e i ponovo je konkurisao za ovu poziciju
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će obaviti razgovore sa sedam kandidata koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Osim intervjua, danas će biti utvrđena i rang lista uspješnih kandidata prijavljenih na javni konkurs za provođenje procedura odabira kandidata za izbor direktora SIPA-e.

Na Javni konkurs za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu se prijavilo sedam kandidata.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, imena prijavljenih kandidata su:

  • direktor SIPA-e Darko Ćulum

  • šef policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić

  • Vlado Jovanić, službenik Uprave za policijsku podršku MUP RS-a

  • Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj,

  • Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci

  • Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-u RS

  • Zoran Savić, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Nakon što kandidati obave razgovore s članovima Nezavisnog odbora, najuža lista će biti proslijeđena ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću koji će Vijeću ministara BiH predložiti favorite.

Podsjetit ćemo da je aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum kojem je u julu istekao mandat na funkciji direktora SIPA-e, a čiji zamjenik je u bjekstvu od bh. pravosuđa i uprkos činjenici da je stekao uslove za penziju, prošao u najuži krug osoba za novog direktora ove državne policijske agencije.

Na osnovu Ćulumove biografije koja je objavljena na stranici SIPA-e, on ima ukupno 36 godina policijskog staža što znači da je stekao uslove za odlazak u penziju. Ipak, on je ponovo konkurisao za ovu poziciju i prošao u najuži krug izbora.

Ćulum je direktor SIPA-e postao voljom SNSD-a, a prije te funkcije bio je direktor Policije RS-a. Iako ne bi smio, prošle godine je prisustvovao političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizovao ministar Staša Košarac (SNSD).