Odgovor potpisao Kapidžić
163

Ko je duže vladao u Sarajevu u posljednjih 25 godina: SDA ili stranke Trojke

N. Ž.
Faruk Kapidžić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Kapidžić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu odgovorio je na navode Naše stranke (NS) o prethodnih 25 godina vlasti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U saopštenju kojeg potpisuje Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA, iz ove stranke navode da je netačno da SDA vlada glavnim gradom BiH 25 godina, te su "izlistali" sve premijere Kantona Sarajevo od kraja 1995. godine do danas.

"Prvi premijer KS je bio rahmetli Mustafa Mujezinović i to je period obnove Sarajeva na koji smo izuzetno ponosni.

To je možda primjer najbrže obnove jednog grada porušenog opsadom i agresijom u svijetu.

Nakon njega Premijeri KS su bili:

Beriz Belkić (SBiH), 1998. - 2001. godine;

Nermin Pečanac (SDP), 2001. - 2003. godine;

Denis Zvizdić (SDA-NIP), 2003. - 2007. godina;

Samir Silajdžić (SBiH), 2007. - 2008. godine;

Besim Mehmedić (SBiH), 2009. - 2010. godine, mandat je kao v.d. premijera završio Zlatko Mesić (SBiH), 2011. godine;

Fikret Musić (SDP), 2011. - 2012. godina;

Suad Zeljković (SDA), 2012. - 2014. godina, mandat je kao v.d. premijera završio Muhamed Kozadra;

Elmedin Dino Konaković (SDA-NIP), 2014. - 2018. godina, funkciju premijera do kraja mandata, to jeste nepunu godinu dana, obnašao je Adem Zolj;

Edin Forto (Naša Stranka), 2018. - 2023. godine sa pauzom od nepunih godinu dana u 2020. godini kada je funkciju premijera obnašao Mario Nenadić (SBB);

Nihad Uk (Naša Stranka), od 2023. do danas."

Kako dalje navode iz SDA, pozicije načelnika sarajevskih općina i gradonačelnika Sarajeva "ne idu u prilog Naše stranke", te su naveli primjer općine Centar gdje "uz izuzetak od četiri godine vladaju kadrovi Trojke posljednjih 25 godina."

"U posljednjih 25 godina SDA je, ako se izuzme period u kojem su premijeri bili Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković i drugi zamjenik predsjednika NIP-a Denis Zvizdić, imala premijera svega nepune 3 godina.,

Dok "Naša Stranka", recimo, drži poziciju premijera već šestu godinu.

U tih 6 godina, Kanton Sarajevo je zadužen skoro 700 miliona KS i doveden na ivicu dužničkog ropstva, a stanje je u svim oblastima i resorima je urušeno. Od zdravstva, preko komunalne privrede, pa do sigurnosti - sve ste uništili.

Kanton Sarajevo je pod vladavinom NS i Trojke pretvoren u divlji zapad gdje se vrše ubistva i pokušaji ubistva u sred bijela dana na javnim mjestima", dalje kažu iz KO SDA.

Naveli su i da, što se tiče "sumnjivih diploma", kadrovi Trojke "kadrovi Trojke uglavnom imaju kupljene diplome sa "renomiranih" univerzitetskih centara od Sokoca do Goražda."

"Istina jeste da su "Naša Stranka" i Trojka u posljednjih 6 godina od Sarajeva napravili globalni centar, ali ne privrede, nauke, kulture, umjetnosti ili sporta, nego globalni centar pranja novca od svjetskih tokova droge.

Radeći to usput ste uništili sve ono što je u ovom Gradu, uprkos vladavini SDP-a i vaših koalicionih partnera (NIP-a) kroz SDA, ovom gradu ostalo od urbanizma.

Mi smo svoje greške shvatili, a vi ste naše greške uzeli sebi za lidere, zato ćete svi zajedno veoma brzo završiti na smetljištu političke historije", saopštili su iz SDA Sarajevo.

Za kraj su kritikovali ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i predsjednika NS Edina Fortu.

"Edinu Forti bi bolje da se kao ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bavi stacioniranjem helikoptera i jedinice Policije Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer to je čin rušenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bolje je da se na vrijeme bavi tim stvarima u skladu sa svojim nadležnosima, jer u suprotnom morat će ponovo preko Igmana dezertirati iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine", rekli su iz SDA.