Bivši direktor Autocesta
91

Ko je uhapšeni Elmedin Voloder? Ranije su ga optuživali da je "prodao" mandat za poziciju direktora

A. Ku.
Elmedin Voloder, bivši direktor kompanije Autoceste FBiH
Elmedin Voloder, bivši direktor kompanije Autoceste FBiH
Jedna od glavnih meta današnje akcije Federalne uprave policije (FUP) je bivši direktor Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Elmedin Voloder.
Na čelo Autocesta FBiH postavljen je na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) 2021. godine, nakon što je napustio Nezavisni blok Senada Šepića.

U direktorsku fotelju je sjeo iz zastupničke klupe u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, iako prema Zakonu o sukobu interesa u rukovodstvo javnih preduzeća ne smiju biti izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici u vrijeme vršenja te javne funkcije niti šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije.

Sukob interesa

Osim toga, Voloder je godinama bio na čelu firme Divel d.o.o. Sarajevo, koja se bavi projektovanjem cesta i mostova.

Osim promjene stranačkog dresa, Voloder je godinama bio prozivan zbog sukoba interesa.

O tome je govorio i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić koji je kazao da je upravo Voloderova firma Divela na Koridoru 5C dobio milionske poslove od Autocesta FBiH.

Efendić je tada Volodera optužio za fiktivnu prodaju svog udjela u firmi kako bi mogao uzimati unosne poslove.

"Iako je sa suvlasnikom dogovorio prodaju svog udjela firme, pod velikim je znakom pitanja koliko je to fiktivna prodaja i u kojoj mjeri je ostvario finansijsku korist, jer je kao prvi čovjek Autocesta određivao ko će dobivati unosne poslove, od projektanata do izvođača radova", naveli su iz SBiH-a u aprilu 2022. godine.

Istaknuto je da Divel ima stručni nadzor u procesu građenja od početka radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C, što investitoru, u tom slučaju Voloderu kao tadašnjem direktoru, dodatno odgovara.

"Divel je od Autocesta dobio nekoliko ugovora čija je vrijednost veća od 8,8 miliona KM. Od toga su tri ugovora vrijednosti 7,1 miliona KM sklopljena u 2019., odnosno u vrijeme dok je Voloder bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ova firma je od 2015. od javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini dobila čak 68 ugovora ukupne vrijednosti 13,8 miliona KM, a svi su vezani za usluge izrade saobraćajnih projekata, nadzora nad izvođenjem radova i poslovima revizije projektne dokumentacije. Tako je Divel i nakon njegovog imenovanja, nastavio dobivati poslove za izradu projektne dokumentacije za nekoliko dionica magistralnih cesta od javnog preduzeća Ceste FBiH", naveli su iz SBiH-a.

Nagrada zbog podrške

O postavljanju Volodera na čelo Autocesta FBiH govorio je i Senad Šepić koji je naveo da je Voloder dobio određene beneficije zbog svoje podrške radu tadašnjem sazivu Vlade FBiH.

"Dva zastupnika koji su dobili mandat sa liste Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH i čijim je 'rukama' podržana vlada Novalića i izglasan budžet za 2019. godinu, kupljena su novcem svih nas. Jedan je na isti dan kad je glasao za budžet dobio 6.6 miliona KM tender iz Elektroprivrede, a firma ovog drugog koji je danas imenovan za v.d. direktora Autocesta FBiH, od tog januara 2019. i glasanja za budžet i Novalićevu vladu, suprotno stavu stranke na čijoj je listi dobio mandat, kompenzacijski, dobila je tendere u vrijednosti oko 30 miliona KM", rekao je tada Šepić.

Šepić je kazao da je Voloderova firma tokom pandemijske 2020. godine dobila vrijedne tendere.

"Samo u godini korone, 2020., kada sve stoji i većina drugih firmi propada i zatvaraju se, njegova je dobila tendere 35 puta veće, nego u godini prije korone kad nije bio kupljeni zastupnik. Dok smo uočili da ovi ljudi 'tajno pregovaraju po vikendicama oko Sarajeva', kako se pohvalio i sam Bakir Izetbegović i da su ih 'završili' Asim i Aljoša koji su ih doveli u Centralu SDA, isključili smo ih iz Nezavisnog bloka i javno pozvali tužilaštvo i nadležne institucije da spriječe i sankcioniraju najočitiju političku korupciju. Nažalost, te institucije nisu uradile ništa i oni su nastavili dalje", rekao je Šepić.

O navodnom kriminalu Elmedina Volodera u 2023. godini govorili su i lideri Trojke na press konferenciji održanoj u Sarajevu.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da su Autoceste FBiH potpisale ugovor za dionicu koji je koštao 78 miliona eura, da bi potpisali dodatnih radova 98 miliona eura.

Te navode je Voloder demantovao i kazao da iznosu lažne optužbe na njegov račun.