Inicijativa u Rimu
62

Koja je logika Bećirovićeve ideje da Parlament Italije pruži podršku svojoj odluci od prije 32 godine?

D. Be.
Denis Bećirović u Rimu sa Lorenzom Fontanom
Denis Bećirović u Rimu sa Lorenzom Fontanom
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u svojoj političkoj karijeri postao je prepoznatljiv, između ostalog, i po velikom broju saopćenja i otvorenih pisama, no njegova posljednja inicijativa kojom predlaže Parlamentu Italije da pruži podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH zaslužila je posebnu pažnju.

Potpuno je nejasno iz kojeg političkog ili nekog drugog smislenog razloga je Bećirović, prilikom razgovora sa predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom u okviru zvanične posjete, predložio da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Italija je bila među prvim državama koje su 1992. godine priznale nezavisnu Bosnu i Hercegovine. To se dogodilo 9. aprila 1992. godine, a 1. februara 1993. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi ove dvije prijateljske države.

Samo zbog ovog podatka, potpuno je nejasan krajnji cilj Bećirovićeve inicijative jer zašto bi parlament jedne velike evropske države kakva je Italija davao podršku svojoj odluci, koju je ta država donijela prije 32 godine!?

Sastanak u Rimu
Sastanak u Rimu

Uz sve to, Italija i BiH decenijama gaje prijateljske odnose što osjete i obični građani koji posjećuju italijanske i bh. gradove, studenti na razmjeni ili poslovni ljudi. Italija nikada nije dovodila u pitanje nezavisnost, suverenitet ili teritorijalni integritet BiH već je bila snažan partner i zagovornik jačanja institucija BiH i sprovedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko je Bećirović zaista želio upisati neku diplomatsku pobjedu na vanjskopolitičkom planu, a ne "ispaliti" samo još jednu populističku inicijativu ili saopćenje, mogao je, naprimjer, izlobirati da BiH uspostavi diplomatske odnose sa Papua Novom Gvinejom, Butanom, Lesotom, Madagaskarom, Nauruom, Palauom, Kiribatima ili Centralnoafričkom Republikom.

Sa ovim državama BiH ni nakon 32 godine nezavisnosti nema uspostavljene diplomatske odnose.

Ipak, vjerujemo da će u budućnosti biti prilike da Bećirović objasni građanima razlog za ovu incijativu, ali i reakciju odnosno odgovor koji je dobio od Lorenza Fontane, predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije.