Umjesto toga intervjui
45

Komisiju o stradanju Srba u Sarajevu napustili pojedini članovi, izvještaj nikada nije objavljen

S. H.
Prvi intervju emitiran na RTRS-u sa Raphaelom Israelijem
Prvi intervju emitiran na RTRS-u sa Raphaelom Israelijem
Izvještaj Komisije o stradanju Srba u Sarajevu, famoznog tijela koje je formirano na inicijativu Milorada Dodika, odnosno Narodne skupštine Republike Srpske, još nikada nije javno objavljen. U međuvremenu je javni emiter RTRS najavio da će objavljivati intervjue sa članovima komisije.

Javni televizijski servis Republike Srpske najavio je čitav serijal pod nazivom "Sarajevski Srbi, nestali narod", a prvi intervju, s predsjednikom komisije za Sarajevo Raphaelom Israelijem, već su objavili.

Osim njega, Komisiju za Sarajevo činili su: Walter Manoschek, Darko Tanasković, Laurence Armand French, Giuseppe Zaccharia, Viktor Bezručenko i Patrick Barriot. Ipak, treba naglasiti da se Austrijanac Manoschek ranije povukao te da nije učestvovao u radu komisije niti pisanju izvještaja. Zbog čega, za sada nije jasno, ali je izuzetno indikativno.

Naime, vlasti u entitetu RS su javnu objavu izvještaja najavile još u proljeće 2020. pa je sve prolongirano za jesen prošle godine, ali ni do danas zvaničnog izvještaja za javnost nema, iako je komisija svoj rad završila u oktobru. Ipak, to ne sprečava RTRS da pravi serijal i konstruiše jedan drugi narativ o stradanju u Sarajevu, gradu koji je 1.423 dana bio pod opsadom.

Da li su u NSRS-u odustali od zvanične objave istraživanja "nezavisne" komisije pa su riješili da cijeli pokušaj mijenjanja narativa o karakteru rata predstave kroz pet intervjua sa članovima komisije, nije poznato, ali je simptomatično.

Sličnu komisiju je NSRS formirao i za Srebrenicu. Iako su brojni eksperti kritikovali takve poteze vlasti u RS-u, smatrajući da je mjerodavan Haški sud, te da takve komisije mogu biti samo pristrasne, i čiji je cilj osporavanje međunarodno utemeljenih presuda, nisu odustali od takve nakane.

Za opsadu, odnosno granatiranje Sarajeva od 1992. do 1995. godine Haški sud je pravomoćno osudio Dragomira Miloševića i Stanislava Galića, a za teroriziranje Sarajeva osuđen je Radovan Karadžić, kao i Ratko Mladić.