Izbor ponuđača u toku
294

Kompanija koja je oborila tender za nabavku aparata za zračenje u Tuzli nije poslala novu ponudu

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Na adresu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli pristigle su dvije ponude u okviru javne nabavke linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje. Riječ je o četvrtom tenderu koji je objavljen, a nakon neuspjela tri pokušaja kupovine uređaja.

Nabavna služba tuzlanskog UKC danas je dobila dvije ponude na javnom tenderu koji je vezan za kupovinu lineranog akceleratora, odnosno takozvanog aparata za zračenje. Komisija zadužena za ovu javnu nabavku otvorila je ponude, a izbor najpovoljnijeg ponuđača bi trebao biti poznat u narednim danima.

"Danas je u 12 sati održano javno otvaranje ponuda u postupku javne nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje i fantoma. U određenom krajnjem roku su pristigle dvije ponude i to ponuđača Inel-med d.o.o. Mostar i MSG d.o.o. Tuzla. U odnosu na prošle prijave, kompanija iz Tuzle je nova", kazao je Kadrija Mešić, vršilac dužnosti šefa Službe za nabavku pri UKC-u Tuzla.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

S obzirom na hitnost nabavke, on navodi da će nadležna komisija raditi i u danima predstojećeg vikenda, kako bi se čim prije okončao postupak te izvršilo ocjenjivanje pristiglih ponuda.

"Komisija se sastoji od 11 članova, a za svaku oblast koja se odnosi na opremu imamo po stručnjaka koji posjeduje znanja vezano za predmet nabavke. Riječ je o pravnicima, ekonomistima, erlektroinžinjerima te radiolozima. Shodno tome na raspolaganju imamo sve oblasti kako bismo izvršili adekvatnu javnu nabavku i pravilno ocijenili ponude te isključili mogućnost eventualne žalbe", dodao je Mešić.

Za razliku od prošle, inače treće javne nabavke, u ovom krugu svoju ponudu nije dostavila kompanija Siemens Medicina d.o.o. Sarajevo. Inače, ova kompanija se žalila na raniji izbor najpovoljnijeg ponuđača, a svoju žalbu su temeljili na tehničkim specifikacijama uređaja za koji se UKC Tuzla opredijelio.

Podsjetimo, od marta prošle godine tuzlanski UKC nema aparate za zračenje, s obzirom da su stari linearni akceleratori izvan funkcije. Od tada se onkološki pacijenti na radioterapiju šalju u kliničke centre u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Tender je dosad tri puta obaran, a u cijeli slučaj je uključeno i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje provodi istragu u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti pojedinca ili grupe njih.