Predsjednik DF-a
45

Komšić o Kordićevoj izjavi: Kultura zatvaranja očiju nije pomogla, imamo iste naivce u Sarajevu

S. M.
Željko Komšića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željko Komšića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić reagovao je na jučer objavljen snimak ratnog zločinca Darija Kordića istakavši da kultura zatvaranja očiju nije pomogla i da su velikodržavni planovi, prijetnje i ponašanje međunarodne zajednice ostali isti te da su naivci u Sarajevu i dalje prisutni kao ranije.

"Kordićeva izjava, sama po sebi je strašna, i zapravo govori još nešto gore i dublje od onoga što smo nekada i sami sebi voljni i sposobni priznati! Naime, iako više nema niti JNA, niti Miloševića, Tuđmana, zatvoren je Dretelj, Heliodrom, Omarska, itd. Nema neprijateljskih vojnih jedinica kako na granicama BiH, a nema ih ni u BiH, gotovo sve je ostalo isto u smislu odnosa i planova", kazao je Komšić.

Istakao je da su isti planovi, prijetnje, izjave i ponašanje međunarodne zajednice te isti naivci u Sarajevu. Tvrdi da nije pomogao niti Washingtonski sporazum, ni Dayton, ni Haag ni njegova tužilaštva i sudovi, dodajući da su zločinci spremni da ponove svoje zločine u ime svojih naroda, ideja, velikodržavnih planova, u ime samog zla.

"Milioni i milioni dolara, maraka, eura, potrošeni su na instaliranje 'lažne političke korektnosti', na nove 'Yutele', potrošenih na 'kulturu zatvaranja očiju i prešućivanja istine', sa nadom da će se sve samo od sebe riješiti. Ništa nije dalo rezultata!", kazao je Komšić.

U nastavku je rekao da bi Kordić i "Kordići" sve ponovo, isto i svaku bi sekundu potrošili na isti način.

"I dalje ne shvatamo u čemu je zapravo suština problema. Sve dok ovakvi ljudi bivaju slavljeni kao rehabilitovani nacionalni heroji, ne više od samog Čovića, HDZ-a, Bradare, Vlaisavljevića, nego i od 'običnog' puka (isto važi za sve ostale zločince i sve ostale pučane), moramo se pomiriti sa tim da je zlo među nama. Sve što je do sada urađeno na eliminaciji tog zla, nije dalo rezultat. Ili ga možda nismo ni tražili, lažući i sebe i druge!", zaključio je Komšić.

Snimak koji je objavljen jučer počinje tako što Kordić prepričava svoj razgovor sa jednim od prisutnih na druženju: "Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila".

Nakon toga je uslijedio aplauz te su zajedno zapjevali pjesmu Miroslava Škore "Vrijedilo je".