Nakon 13 godina
183

Konačno počinje izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli, prva faza će koštati 10,7 miliona KM

A. K.
Idejno rješenje kampusa Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Idejno rješenje kampusa Univerziteta u Tuzli (Foto: Klix.ba)
Nakon višegodišnjeg najavljivanja konačno su se stekli uslovi za početak izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli. Radovi koji počinju 3. oktobra u prvoj fazi će koštati deset miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka.

Ideja o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli seže još u 2011. godinu, a realizacija konkretnih aktivnosti počela je 11 godina kasnije. Konačno, sada su se stekli uslovi za relizaciju prve faze projekta u okviru koje će biti izgrađen objekat za četiri fakulteta.

"Potpisali smo ugovor s izvođačem radova za izgradnju prve građevine u kampusu, gdje će biti smješteni Ekonomski, Pravni, Edukacijsko- rehabilitacijski i Filozofski fakultet. Rok za izgradnju prve građevine je 16 mjeseci, tako da se nadam da ćemo se za manje od godinu i po dana ponovo sresti u ovom sastavu u kampusu i svjedočiti uspješnoj izgradnji ove građevine", kazala je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Vlada Tuzlanskog kantona je do sada usmjerila nešto više od milion i 100 hiljad KM neophodne naknade za izgradnju kampusa Univerziteta u Tuzli, a kroz ugrađeno kreditno zaduženje osigurana su i preostala sredstva za početak izgradnje.

"Izgradnja kampusa je generacijski projekat Kantona i potpisivanje ugovora i konačno skori početak radova pokazatelj su da protekle dvije godine na ovom projektu uspješno radimo. Potpisivanje ugovora za izgradnju objekta za ova 4 fakulteta je prvi značajniji korak u izgradnji kampusa, te se nadamo da ćemo 50. godišnjicu Univerziteta dočekati u ovom objektu", kazao je premijer TK Irfan Halilagić.

Osim ove kapitalne investicije kantonalna vlada je nedavno dala saglasnost na partnerstvo za implementaciju projekta "SMART Solutions in Energy transition of Productive businesses", kojeg implementira u saradnji s Udruženjem Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla, Brodsko-posavskom županijom i Sveučilištem u Slavonskom Brodu iz Hrvatske.

"Ovaj projekat u fokusu ima kampus. On podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju laboratorijskog kompleksa Mašinskog fakulteta u okviru kampusa Univerziteta u Tuzli i za njega smo iz međunarodnih fondova povukli blizu 2,2 miliona KM", dodao je Halilagić.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je istaknuo povjerenje koje su sve institucije imale u procesu koji je vođen.

"Želim kazati da je ovo generacijski projekat. Želimo od Tuzle da napravimo grad obrazovanja. To ćemo postići ako nastavimo ovim tempom da radimo i na dobrom smo putu da postignemo taj kvalitet", riječi su Omerovića.

Svoju podršku ovom projektu je pružila i Skupština Tuzlanskog kantona. Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović ističe da se radi o najznačajnijem generacijskom projektu na ovim prostorima.

"Ovo je najznačajniji projekat koji ćemo završiti u dogledno vrijeme, a sa naukom i obrazovanjem mislim da ćemo dobiti značajno mjesto u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i Evrope. U nauku i obrazovanje treba ulagati, mislim da je ovo projekat generacije i put kako treba raditi i u drugim dijelovima BiH", kazao je Vujović.

Vrijednost prve faze radova u okviru kampusa po sistemu roh-bau je 10,7 miliona KM, rok za izgradnju je 16 mjeseci, a izvođač radova je kompanija Tehnograd d.o.o. Tuzla.