Uoči simpozija
465

Konaković: Cilj nam je članstvo u NATO-u, radimo na usvajanju preostalih dokumenata

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U Sarajevu se danas održava NATO partnerski simpozij pod nazivom "Partnerstvo u vrijeme hibridnih izazova" u sklopu kojeg će biti održani sastanci na nivou ministara.

Simpozij je jedan od važnijih događaja koji okuplja 289 učesnika, vojnih i civilnih predstavnika iz zemalja članica NATO i partnerskih zemalja i organizacija.

Tim povodom se medijima obratio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Na početku je istakao da je ovaj događaj jedan od najvažnijih za BiH i njenu vanjsku politiku, ali i sigurnost.

"Organizacija ovog Simpozijuma potvrđuje nekoliko važnih činjenica. Prije svega povjerenje NATO-a da nam povjeri organizaciju ovako važnog Simpozijuma sa rekordnim brojem učesnika. Danas ćete ovdje imati priliku gledati i slušati ljude iz 54 različite zemlje" rekao je Konaković.

Dodao je NATO po zakonima BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva te prvi prioritet koji on bira, čak i prije Evropske unije (EU).

"Prisustvo NATO-a u BiH veoma je važno i na tome se posebno zahvaljuje našim prijateljima. Dinamika naših odnosa u ovom mandatu je više nego zadovoljavajuća", rekao je Konaković.

Podsjetio je na veoma značajne posjete predstavnike iz NATO-a našoj zemlji, posebno u trenucima prijetnje secesionizmom.

"Naš konačan cilj jeste punopravno članstvo. Radimo ovih dana na izradi i usvajanju dokumenata koji nisu još do kraja usvojeni. Za kraj da kažem još nekoliko ekonomskih činjenica, zemlje koje su postajale članice EU uglavnom su prije toga postajale članice NATO-a", rekao je te pozvao medije da istraže kako izgleda ekonomija Rumunije nakon prve godine NATO članstva.

Rekao je da su i druge zemlje osjetile šta znači imati sigurnosni kišobran koji investitorima garantuje bezbjednost kapitala.

"To BiH nužno treba kada očajnički tražimo nove investicije", poručio je Konaković.