Lider NiP-a
52

Konaković: Draže mi je da je SDP sa SDA u Vladi HNK nego da su SDA i HDZ sami

A. L.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković gostujući na Federalnoj TV komentarisao je između ostalog i formiranje vlasti u HNK kazavši da mu je draže što je SDP uz SDA i HDZ nego da su te dvije stranke same.
Kazao je kako sa SDP-om njegova stranka ima korektne odnose i dodao da za sada ništa jedni druge nisu varali.

Istakao je da NiP nije zaobiđen prilikom formiranja vlade u ovom kantonu, te da se ulazak SDP-a u koaliciju sa SDA neće reflektirati na više nivoe.

"Nismo zaobiđeni, naša gradska organizacija je napravila procjenu da trenutno mi nismo spremni za koaliranje sa ovakvom SDA još uvijek. Ima jedan kuriozitet koji demaskira sve licemjerje SDA - sjećate se samo koliko su nas napadali za koaliciju sa HDZ-om, a oni su danas na dan rušenja Starog mosta koalirali sa HDZ-om u Mostaru. To je ta SDA. NES i SBiH su vam u koaliciji s kim god i gdje god mogu. Mi ćemo u HNK-u biti konstruktivna opozicija", kaže Konaković.

Osvrnuo se još jednom na jučerašnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

"Nije za euforiju ili priču o nekom historijskom pomjeranju, ali tamo gdje je Bosna i Hercegovina bila prije godinu dana i nekoliko godina nazad i ono gdje se danas kreće – su dvije potpune različite stvari. Očekivao sam da opozicija donekle negoduje, ali nisam očekivao da bude nesretna zato što se BiH napokon pokrenula prema Evropskoj uniji", rekao je Konaković.

Kazao je i to da je državna vlast još uvijek "donekle uslovljena" zakonom o Ustavnom sudu i da je to usporilo sve procese.

"Mogli smo se mi potući i u Konjicu, možemo se svaki put potući. Šta bi bilo da smo to uradili, da smo prekinuli komunikaciju, ne bi se uopšte govorilo o BiH. Ja ću opet u Banju Luku na utakmicu, na sastanke, kod Čovića u Mostar, i oni će kod nas i u Sarajevo i u Konjic. Mi ćemo dati sve od sebe pa čak iako to odnosi glasove, čak i po cijenu gubitka izbora, mi ćemo i dalje pomjerati BiH na evropskom putu", navodi šef bh. diplomatije.

Komentarisao je i formiranje izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo kazavši kako će to biti završeno do kraja mjeseca.

"Imena su u proceduri. Po meni je mnogo bolji ambijent, bolja hemija. SBiH je očigledno bio trojanac na zadatku u korist SDA", naglasio je Konaković.