"Posebna" konferencija
1.1k

Konaković najavio javno čitanje presude Novaliću i štampanje hiljada primjeraka za građane

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković najavio je posebnu press konferenciju koja će se održati naredne sedmice, tokom koje će biti javno pročitana presuda i predstavljeni dokazi protiv bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Konaković je istakao da će hiljade primjeraka presude biti odštampano i podijeljeno građanima širom BiH.

"Ovo nema veze sa politikom, već s našim opstankom i oporavkom društva. Ako prihvatimo laži SDA mašinerije da je nevin čovjek zatvoren, iako su dokazi o kriminalu očigledni, urušit ćemo ambijent u kojem živimo," kazao je Konaković.

U njegovoj objavi se navode konkretni primjeri iz presude, poput prepiski koje, prema njegovim riječima, dokazuju umiješanost Novalića u nabavku neodgovarajućih respiratora tokom pandemije COVID-19. Konaković je naglasio da se mora jasno pročitati kako je Novalić davao instrukcije vezane za nabavku, te kako su u grupnim prepiskama potvrdili dogovore o kupovini respiratora. Također, pozvao je "stručnu javnost i medije da ponovo objave presudu, kako bi se spriječilo iskrivljavanje činjenica".

Ovaj potez dolazi u kontekstu aktuelne političke rasprave u Skupštini KS, gdje se raspravljalo o smanjenju pondera za Kanton Sarajevo. Na sjednici je zastupnik SDA Mahir Dević branio Novalića, tvrdeći da je nevin zatvoren te da je tokom svog mandata osigurao značajna sredstva za Kanton Sarajevo, uključujući 205 miliona KM. Dević je kritizirao trenutnog premijera Kantona, optužujući ga za "nesposobnost".

Zastupnik Davor Čičić (SDP) je odgovorio na ove tvrdnje, naglasivši da je Sud BiH donio presudu na osnovu dokaza i da institucije trebaju biti poštovane. "Sud je poslao Novalića u zatvor, a ne ova Skupština. Ako ne poštujete institucije BiH, recite nam to", dodao je Čičić, istaknuvši da je riječ o sredstvima koja su bila dio MMF-ovih grantova.