Reakcija za Klix.ba
1.6k

Konaković nakon ostavke Čampare: Vlada KS-a je pala, okupljamo zdrave snage

B. R.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Komentarišući neopozivu ostavku Aljoše Čampare na funkciju člana Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je najavio formiranje nove Vlade Kantona Sarajevo. Reagirao je i SDP-ov Saša Magazinović
Za Konakovića ovakva odluka Čampare, koji je i zastupnik u Skupštini KS-a, nije neočekivana.

"Bilo je očekivano nakon što sam zadnjih pola godine ili malo duže vidio sličan scenarij kroz koji sam i ja prošao. Čampara je počeo glasno ukazivati na probleme u funkcionisanju stranke. Ukazao je objektivno na probleme i bio u istoj situaciji u kojoj smo i mi bili. Nije se borio za svoj status jer on tamo status već ima. Nego je počeo govoriti o lošim pojavama poput afere 'Asim' i nekih drugim. Znao sam da se u SDA nije ništa promijenilo, čak je i gore nego kada smo mi bili", rekao je za Klix.ba.

Smatra da je SDA u Čampari tražila krivca za neke procese i "kako to Bakir kaže zašto ne dođete u stranku, zašto nosite u tužilaštvo". Ocijenio je da, kako je kazao, on više nije imao snage da se bori i da su organi u SDA nebitni.

"Nekolicina ljudi odlučuje i tamo se stvari ne mogu popravljati iznutra", dodao je.

Zatim se osvrnuo na to šta znači ova odluka na skupštinsku većinu u KS-u.

"Ova vlada se raspala bez našeg utjecaja. Raspala se jer je napravljena matematički. Zato što je Izetbegović trgovao državom, pa je skupio Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratsku frontu (DF) oko neke priče, a trebale su im ruke Fahrudina Pecikoze i Harisa Plehe. Jedva su skupili 18. To je jedna matematička, brutalna koalicija koja je za samo nekoliko mjeseci pokazala koliko je štetna za društvo", naglasio je.

Za Konakovića je vlada pala i već je najavio formiranje nove vlade.

"Ova vlada je pala. U fokusu će biti preslagivanje koje će se desiti, ali znate kako mi to radimo. Mislim da već od sutra kreću timovi za reviziju naših 300 mjera i 29 principa. Program moramo prilagoditi stanju pandemije i posebnim okolnostima. To mora biti set novih mjera i naravno oko tog programa ćemo okupiti zdrave snage koje će praviti novu vladu. To uopće nije upitno. Pitajte Čamparu kakva će biti njegova pozicija u ovom procesu. Nije on bio na koga smo se primarno oslanjali kada smo govorili o brojevima jer nama ni brojevi nisu bili prioritet", zaključio je Konaković.

Zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović oglasio se na Facebooku. Za njega je odluka Čampare, koji je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pokazatelj kako stranke tjeraju od sebe sposobne ljude.

"Ne ulazeći u političke stavove i dosadašnje aktivnosti Aljoše Čampare (sa nekim sam se slagao, sa nekima apsolutno ne) treba jasno reći da je ovo primjer kako se stranke odriču, da kažem preciznije tjeraju od sebe, politički kapacitirane i sposobne ljude. Njihova mjesta zauzimaju daleko manje sposobni, često i politički polupismeni, bez svog stava, ali lojalni nekome i nečemu. To se dešava iz razloga koji su sve samo ne interes stranke, članstva, pa i društva u cjelini. U pravilu za takve poteze stranke plaćaju visoku političku cijenu što će i sada biti slučaj", napisao je Magazinović.

[FBPOST]https://www.facebook.com/sasa.magazinovic/posts/10158632621378684[/FBPOST]

Iz SDA se još nisu oglasili o odluci Čampare, a za koju je razlog naveo niz razloga, među kojima su i kadrovska rješenja. Ranije je poručio da će podržati smjenu Vlade KS "ako nastavi loše raditi".