Skup u Srebreniku
183

Konaković: Zahvaljujući odgovornoj politici Trojke cijelom svijetu je jasno ko je kočničar u BiH

A. Ku.
Završni skup Naroda i pravde za područje Tuzlanskog kantona održan je u Domu kulture u Srebreniku. Prisutnima se obratio, između ostalih, i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Narod i Pravda u Tuzlanskom kantonu ima visoke ambicije, a kandidati za načelničke pozicije su Mujo Mujkić (Kalesija), Asim Aljić (Živinice) i Adnan Bjelić (Srebrenik).

Kao jedan od domaćina na početku skupa obratio se Nihad Omerović, nekadašnji gradonačelnik Srebrenika i aktuelni zastupnik u Parlamentu BiH.

On je u svom obraćanju kazao kako je Narod i Pravda u Srebreniku okupila najkvalitetnije kandidate, kako za Gradsko vijeće Srebrenika tako i za gradonačelnika ovog kraljevskog grada.

"Adnan Bjelić je kandidat koji garantira nastavak napretka u Srebreniku", dodao je Omerović.

Izen Hajdarević, čelni čovjek Naroda i Pravde Tuzlanskog kantona i zastupnik u Skupštini TK, kazao je kako je nemoguće nabrojati sve pozitivne procese i promjene koje su pokrenuli kadrovi Naroda i Pravde u mjestima i na nivoima gdje obnašaju vlast.

Tamo gdje je NiP opozicija, kazao je Hajdarević, NiP je ostavio neizbrisiv trag rada na popravljanju stanja u zajednici.

Posebno se zahvalio svim građanima Tuzlanskog kantona na dosadašnjoj podršci te ih je pozvao da zajedno svjedoče nastavku borbe i rada kadrova Naroda i Pravde.

"Večeras sam sretan jer sam ubijeđen da ćemo nakon 6. oktobra u većini gradova i općina u TK biti u prilici unijeti pozitivne promjene na koje naš narod dugo čeka. Tamo gdje smo upravljali procesima siguran sam da ćemo ih dodatno unaprijediti", kazao je Hajdarević.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković u Srebreniku je kazao da je sretan što je dio tima hrabrih i odgovornih političara kojima stranka nije na prvom mjestu nego država.

"Nikada se ničim nije trgovalo niti se oko ičega pregovaralo. Institucije države danas su jače, a gdje su danas protivnici BiH? Evo o Dodiku govorimo najčešće, on se svaki mjesec pojavljuje pred Sudom BiH koji do prošle godine nije ni priznavao. Uredno se pojavljuje, pokuša odgoditi ročište, sudija kaže ne može, on se uredno pojavi, sjedi, cupka nogom, lomi olovke i govori kad mu sudija da riječ. Tu je Dodik, izolovan, sankcioniran, nažalost neki od mladih koji slijede tu secesionističku politiku također su sankcionirani. Odgovorna politika Trojke je osvijetlila na pravi način takvog Dodika i nema više priče o tri strane koje se svađaju. Imate sada prstom jasno uprto u krivca. A naš konačni cilj je da naša djeca ostanu ovdje, da se neki vrate. Ne kažem da smo mi zaslužni, ali evo imate u Tuzlanskom kantonu porodice koje se vraćaju", kazao je Konaković napomenuvši da je EU ključna za BiH, jer faktički skoro cjelokupan izvoz naša zemlja ostvaruje upravo u zemlje koje su članice EU ili imaju kandidatski status.

Konaković je kazao da je na Narod i Pravda bačena "politička atomska bomba" laži, ali da NiP danas stoji uspravno i ponosno.

"Razbijete te njihove laži, odlučno i snažno. Vraćajte ih na ono što je najbitnije, neka pogledaju naše liste, naše kandidate za načelnike i gradonačelnike i njihove rezultate, mi to hoćemo, mi ih u to polje pozivamo. Ali oni to neće iako je to najvažnije. Ova kampanja je pokazala da je naš narod pametan, da vidi rezultate, da ne nasjeda na laži. Ljudi vide i zato uvijek i svugdje šaljem poruku svim kandidatima da imaju obavezu da služe ovim ljudima, onima koji ih biraju. Oni koji vas danas zaokruže i koji vam povjeruju u vremenu beznađa, to vam je veliki emanet, odgovornost i obaveza. Imate obavezu prema ljudima, prema poslu koji radite, prema Bogu, i takvi ste stranci najbolji", zaključio je Konaković.

Mujo Mujkić, kandidat za načelnika Kalesije, kazao je da je stanje u ovoj lokalnoj zajednici zapušteno i da traži hitno djelovanje. Program koji je Mujkić izradio sa svojim timom odgovor je na ključne probleme sa kojima se Kalesija suočava. Borba protiv korupcije, pomoć privredi i privlačenje investicija, nova radna mjesta... Pozvao je građane da biraju bez straha i da biraju one koji donose bolje.

Adnan Bjelić postao je gradonačelnik Srebrenika prije 18 mjeseci na vanrednim izborima i sada ponovo traži povjerenje građana za prvi puni mandat.

U ovih 18 mjeseci, kako je istakao Bjelić, nastojali su isporučiti barem po jedan projekat u svakoj od mjesnih zajednica.

"Privrednici i privreda je motor razvoja Srebrenika. Samo od decembra 2023. u Srebreniku je broj zaposlenih povećan za 700, a ponosan sam na projekt kojim smo pružili podršku malim obrtima, za njih oko 40. Oni sada generišu oko 70 radnih mjesta i to je 70 naših sugrađana koji su ostali tu i koji bi sada, da nije bilo te podrške, zasigurno bili negdje van BiH. Radili smo na poboljšanju poslovnih zona", kazao je Bjelić stavljajući naglasak na ubrzanje procesa unutar administracije kako bi se odgovorilo na dinamično okruženje.

Što se tiče infrastrukture, Bjelić je kazao kako je rađeno na ispunjenju zahtjeva građana, a ključni zadatak za budućnost ostaje rješavanje problema vodosabdijevanja. Svoj prethodni plan koji je ponudio građanima Bjelić je ispunio, kako je kazao, za više od 80 posto, a građanima je za novi mandat ponudio Plan za 10.

Na skupu u Srebreniku obraćali su se i kandidati Naida Mujkić-Osmanbegović, Azur Ibrić, Adis Fazlić kao i zamjenici predsjednika Naroda i Pravde Kemal Ademović i Denis Zvizdić.