Za pješake
24

Konjic uskoro dobija novi most preko Neretve

D. Be.
Grad Konjic ulazi u realizaciju novog projekta izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Neretve koji će povezati Solitere i Bazene, te šetnice iz naselja Kolonija i Luka, koje vode ka Gradskom stadionu.

Danas je činom potpisivanja ugovora koji su u ime Grada Konjica i izvođača radova firme HP Investing d.o.o.Mostar obavili gradonačelnik Osman Ćatić i Irhad Omerović, predstavnik izvođača radova, počela realizacija projekta "Izgradnja pješačkog mosta Soliteri- Bazeni".

"Mislimo da ćemo izgradnjom ovog mosta dobiti punu afirmaciju svega onog što smo do sada radili, gdje smo napravili pješačke staze, povezaćemo na ovaj način šetnice od Starog mosta niz Neretvu sve do mosta Soliteri – Bazeni i onda se opet vratiti pješačkom stazom prema gradu", naglasio je gradonačelnik Ćatić izražavajući zadovoljstvo što je Grad Konjic ušao u realizaciju još jednog značajnog infrastrukturnog projekta koji unaprijeđuje kvalitet življenja u ovom gradu.

"Već duže vrijeme radimo na pripremi realizacije projekta koji odražava kontinuitet rada Gradske administracije Konjic na čelu sa gradonačelnikom Ćatićem u proteklom periodu. Proveli smo procedure nabavke, koja je malo duže trajala. Međutim, potpisivanje ugovora je došlo u pravo vrijeme, jer sada očekujemo nisku kotu rijeke Neretve da možemo izvoditi radove potrebne na izradi stopa. Most je projektovan kao kontinuirana spregnuta konstrukcija čeličnih nosača sa konačnom obradom od betona. Statičkog je raspona od 705 metara sa tri raspona i konveksnom vertikalnom krivinom. Širina mosta na obalnom osloncu je 6 metara, koja se postepeno sužava na 3 metra na sredini i onda se ponovo širi na 6 na drugoj strani. Izgled mosta uklopljen je u cjelokupan ambijent koji smo dobili realizacijom projekata uređenja naselja Kolonija i partera ispred solitera", kazao je Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje, građenje, zaštitu okoline i komunalne poslove .