Bez ikakvih argumenata
349

Košarac savjetuje Dodiku da ne dolazi sutra na suđenje u Sarajevo

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac smatra da predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sutra ne treba doći na suđenje u Sud BiH jer mu je, tvrdi on, sigurnost u Sarajevu ugrožena.
Kako kaže Košarac, u toku je "atmosfera linča i opšte antisrpske histerije, koju kreiraju radikalne bošnjačke strukture uz podršku zapadnog faktora". Kaže da je zato opravdano postaviti pitanje sigurnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika u Sarajevu.

"Ne treba biti ekspert u ovoj oblasti da bi se razumjelo da je njegova bezbjednost ugrožena pojavljivanjem u Sudu BiH. Smatram da predsjednik Dodik ne treba da se pojavljuje u Sarajevu, prvenstveno zbog kontinuiranih prijetnji, pritisaka, ucjena, te nevjerovatne količine govora mržnje i verbalnog nasilja na društvenim mrežama. Takođe i zbog izrazito neprijateljske atmosfere prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, koja je nesumnjivo prisutna u dijelu FBiH, ali i zbog aktuelnih dešavanja na globalnom nivou", kazao je.

Kako dodaje, situacija je eskalirala nakon "nepotrebne rezolucije o Srebrenici" te da su intenzivirani napadi i pritisci kako na predsjednika Dodika lično, tako i na članove njegove porodice.

"Predsjednik Dodik predstavlja Srpsku i sve njene građane, koji mu u svakom izbornom ciklusu daju sve veće povjerenje. Napad na njega jeste napad na Srpsku i na sve nas, građane Srpske!", dodaje.

Smatra da je svako dosadašnje pojavljivanje pred Sudom BiH dokaz lične i političke hrabrosti predsjednika Dodika, iza čije politike stoje institucije i građani Srpske.

"MUP Srpske je najorganizovanija sigurnosna institucija koja štiti predsjednika Dodika i garantuje njegovu sigurnost. Ali, u ovakvoj atmosferi linča zaista je opravdano pitati da li i druge nadležne agencije mogu garantovati sigurnost predsjednika Dodika u Sarajevu", zaključio je Košarac.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koji je nedavno ostao bez ličnog obezbjeđenja, u ovom tekstu nije ponudio niti jedan konkretan razlog zašto smatra da je sigurnost Milorada Dodika ugrožena i od koga konkretno. Ukoliko ima određene informacije, morao ih je proslijediti nadležnim agencijama u oba entiteta.

Postavlja se pitanje zašto je situacija sada drugačija nego što je bila prije tri mjeseca, šest mjeseci, godinu ili pet godina?

Podsjetit ćemo da su uoči početka suđenja Miloradu Dodiku iz RS-a stizale brojne dezinformacije da mu je ugrožena sigurnost, ali ni tada policijske agencije nisu raspolagale nikakvim informacijama pa je Dodik svaki put bez ikakvih problema dolazio i odlazio sa suđenja.

Sjetit ćemo se i natpisa i pitanja "zašto su stabla ispred Suda BiH posječena" u režiji medija bliskih vladajućem SNSD-u. A bila su posječena samo u okviru hortikulturalnog uređenja u Kantonu Sarajevo.