Rješenja ni na vidiku
32

Kovačević o stavu OHR-a: Nikada neće biti vrijeme za rješavanje pitanja imovine na nivou BiH

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević reagovao je na stav OHR-a da je potrebno što prije donijeti zakon o državnoj imovini.
"Ni sada, niti ikada neće biti vrijeme da se pitanje imovine rješava u institucijama na nivou BiH iz jednostavnog razloga jer to nije ustavna nadležnost institucija BiH", izjavio je Kovačević nakon što su iz OHR-a za Klix.ba kazali da sada, više nego ikada, postoji potreba za hitnim donošenjem odgovarajućeg zakonodavstva na državnom nivou kojim bi se reguliralo pitanje državne imovine u skladu s relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.

"Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom u kojem su jasno navedene nadležnosti BiH, a među njima ne postoji pitanje imovine, a već u sljedećem članu Ustava jasno piše da sve one nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti BiH, a imovina nije, pripadaju entitetima", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješi pitanje imovine koju bi trebalo da koriste institucije BiH jeste međuentitetski sporazum.

"To je ponuda koja je u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i ponuda od koje mi iz Republike Srpske ne odustajemo", dodao je Kovačević.

Kazao je i kako je "pitanje imovine u BiH izmišljeno pitanje".