Dugoočekivani proces
73

Krajem sedmice Uk podnosi ostavku na mjestu premijera KS i kreće se u rekonstrukciju vlade

D. Be.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Foto: I. L./Klix.ba)
Uskoro, uskoro, uskoro... ovako otprilike zvuče kantonalni vladini zvaničnici kada ih se pita o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. Kako saznajemo krajem sedmice, tačnije u petak, premijer Nihad Uk bi trebao podnijeti ostavku i tako srušiti aktuelnu vladu.

Time će krenuti najavljeni proces rekonstrukcije Vlade KS.

Uk je ranije kazao da postoje tri opcije - prva da ministri podnesu ostavku, druga - da premijer podnese ostavku i onda pada cijela vlada i treća - da skupština KS smijeni određene ministre.

U budućoj Vladi KS neće biti ministara iz Stranke za BiH što znači da Almir Bečarević i Emir Dedović više neće voditi resore komunalne privrede i finansija.

Također, trenutni ministar zdravstva Haris Vranić više nije u nacrtima izgleda nove vlade zbog određenih zamjerki na njegov rad.

Također, već neko vrijeme se govori da bi Vranić mogao karijeru nastaviti u Općoj bolnici kao novi direktor s obzirom da se Ismet Gavrankapetanović već spominje kao budući direktor KCUS-a.

Najveća koplja će se najvjerovatnije lomiti i oko pozicija koje trenutno drži SDP, a za sada iz ove partije nisu željeli govoriti da li će u novoj Vladi KS doći do promjene određenih ministara iz "kvote" koju trenutno ima SDP.

Podsjetimo, stranke Trojke su na izborima dobile 18 zastupnika, ali izlaskom Redže Lemezana oni više nemaju potrebnu većinu da sami formiraju Vladu Kantona Sarajevo.

Ipak, kako trenutno stoje stvari uspjeli su osigurati dovoljno ruku jer će imati podršku nezavisnih zastupnika Damira Marjanovića, Redže Lemezana, Admele Hodžić i Elze Gaković.

Kako saznajemo, premijer Kantona Sarajevo bi krajem sedmice trebao sazvati konferenciju za javnost i iznijeti detalje rekonstrukcije vlade.