Snimci iz zraka
1.4k

"Krila slobode" iznad Sarajeva: Pogledajte impresivni spomenik koji se vidi iz mnogih dijelova grada

N. V.
Povodom Dana odbrane općine Novi Grad i 32. godišnjice bitke za brdo Žuč svečano je otkriven spomenik "Krila slobode", monumentalna građevina iznad Sarajeva, koju je moguće vidjeti iz mnogih dijelova grada.

Napravili smo snimke spomenika iz zraka, kao i centralne manifestacije "Novogradski dani 2024", koja je održana na Golom brdu.

(Foto: J. B/Klix.ba)
(Foto: J. B/Klix.ba)

Monumentalni spomenik posvećen je borcima, herojima odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Raspon krila je 25 metara, a visina 16 metara i jedan je od najljepših spomenika te vrste u BiH.

(Foto: J. B/Klix.ba)
(Foto: J. B/Klix.ba)

Njegovi autori su Hamdija i Emir Salihović, a kamen temeljac za ovaj spomenik položen je 2022. godine. Grandiozni monument, težak 260 tona, simbolizira pticu kao simbol slobode.

(Foto: J. B/Klix.ba)
(Foto: J. B/Klix.ba)

Ukupna ulaganja u izgradnju spomenika iznosila su 1.330.000 KM, a projekat su finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja KS, JU Fond memorijala KS i Općina Novo Sarajevo.

Najavljeno je da će prostor oko spomenika biti dodatno uređen, a u planu je i gradnja muzeja. Trenutno su postavljeni edukativni panoi s fotografijama i historijskim činjenicama, vezanih za odbranu brda Žuč.