Reakcija na Izvještaj EK
40

Krišto: Ovo je značajan i snažan iskorak, rezultat je dobrih politika

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se javnosti nakon današnjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku naše zemlje kazavši kako je ovo značajan i snažan iskorak i poticaj državnim nivoima vlasti da rade brže odgovornije.
Zahvalila se Evropskoj komisiji, predsjednici Ursuli von der Leyen i prijateljima naše države u Evropskoj uniji koji su vjerovali u nas.

"Ovo je prije svega dobro i korisno za sve nas u BiH, a i za ono čemu mi težimo. Ovo je značajan i snažan iskorak i poticaj da svi mi unutar institucija nastavimo raditi brže i odgovornije kako bismo ispunini sve obaveze i prioritete", kazala je.

Izvještaj je, kako je dodala, sadržajan i treba dosta vremena da se iščita kako bismo vidjeli šta nas očekuje u narednom periodu.

"Ovaj izvještaj se bazira na ono što je učinjeno od strane Vijeća ministara i u odnosu na prethodne godine je napravljen jedan značajan iskorak u vladavini prava, ekonomiji i brojnim drugim aspektima. Također smo sretni da je EK usvojila novi plan i paket rasta koji je Ursula von der Leyen predstavnila prošle sedmice prilikom posjete BiH. Taj paket se odnosi na značajna ulaganja kad je u pitanju EU i BiH. Od nas se na tom putu očekuje jedan značajan iskorak. Kroz ovaj plan rasta BiH ima priliku i sve je do nas", dodaje Krišto.

Johann Sattler i Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)
Johann Sattler i Borjana Krišto (Foto: D. S./Klix.ba)

Kazala je u ime svih kolega iz Vijeća ministara da im je drago jer je napor prepoznat.

"Drago mi je da je EK cijenila sve ono što smo radili kao izvršna vlast, da je sagledala i BiH u kontekstu cjelokupnog geopolitičkog okruženja", kazala je.

Smatra da je napredak rezultat dobrih politika i politika dogovora, kompromisa i koncenzusa.

"Još jednom bih se zahvalila liderima političkih stranaka. BiH jedino na ovaj način može praviti iskorake. Pozivam sve političke lidere da i daje nastavimo raditi da što žurnije pristupimo usvajanju ostalih reformi. Tako šaljemo poruku da BiH postaje stabilnija i da ima evropsku budućnost. U narednom periodu očekujem od svih političkih predstavnika da napravimo iskorak i po svim drugim obavezama, od donošenja zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, zakon o sudovima itd", dodaje Krišto.

Kazala je na kraju da se ona neće umoriti i da će nastaviti s predanim radom.