Zastupnica SDP-a
78

Kritika za sarajevski ViK stigla i od vlasti: "Hrabra je vlada koja smijeni ljude koje je postavila kada ne rade"

I. Sa.
Belma Kapo (SDP)
Belma Kapo (SDP)
Problemi sa (ne)radom KJKP Vodovoda i kanalizacije se nisu promijenili zadnjih godina, a kritike su sada upućene i iz same vlasti Kantona Sarajevo.
Direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Rusmir Salić, očito, nije donio promjene koje su se očekivale od njega.

Portalu Klix.ba svakodnevno se žale brojni građani glavnog bh. grada koji imaju probleme ili sa kvarovima koje niko ne popravlja ili sa vodosnadbjevanjem.

Svi su se žalili direktno ViK-u, ali bez uspjeha. Sada je kritika stigla i od predstavnika jedne od vladajućih stranaka, tačnije zastupnice SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Belme Kapo.

"Proganja me savjest jer sam podigla svoju ruku za izvještaj preduzeća ViK-a prije par mjeseci, kojeg vodi očigledno nesposoban čovjek. Vodila sam se mišlju da sve kažem u raspravi i dam još jednu šansu. I javno sam rekla sve. Prošlo je šest mjeseci od te rasprave. Gospodin Salić vodi firmu nekoliko godina", navela je ona.

Istakla je da je problem u oblasti vodovoda, a daleko sređenija oblast kanalizacije.

"Ide zastupničko pitanje ministru Bojanu Bošnjak, kada će građani Sarajeva imati vodu bez prekida u kontinuitetu bar 10 dana? Da li je vrijeme da se počnu ljudi baviti svojim, a ne tuđim poslom. Do kada nestašice vode? Do kada obavještenja minut do 12? Do kada da cure potoci niz ulice? Stalno je priča 'gubimo vodu'. Pa počnite raditi da ne gubite gospodine Saliću. Hrabra je ona vlada koja smijeni i ljude koje je postavila onda kada ne rade posao za koji su plaćeni! Želimo vodu!", poručila je Kapo.

Pozvali na racionalizaciju

Iz javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" su nedavno, zbog visokih temperatura, uputili apel građanima da racionalnije koriste vodu.

Istakli su činjenicu i da se zbog dotrajalosti vodovodne mreže bilježe gubici vode iz sistema vodosnabdijevanja, ali kažu da su ekipe svakodnevno na terenu gdje vrše popravak kvarova.

S druge strane, nemoguće je ne primijetiti i kako ViK već duže vrijeme ne popravlja kvarove koje svakodnevno prijavljuju građani. Tako već duži period bespovratno odlaze ogromne količine pitke vode.

Redakciji Klix.ba portala javili su se proteklih sedmica građani ulice Bosanskih gazija (Ilidža), zatim iz ulice Dejzina Bikića (Šip), Stanari ulice Azize Šaćirbegović (Hrasno), naselja Ahatovići te drugih koji imaju slične probleme.