BiH
11

KS: Povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša, dnevno više od 550

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povećan je broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, a odjel za izdavanje pasoša u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dnevno primi i do 550 prijava.

S obzirom na početak sezone godišnjih odmora, u MUP-u KS već su se stvorile gužve u odjelu za izdavanje putnih isprava, a vrlo često za predaju zahtjeva ili podizanje gotovih pasoša, građani čekaju i više od sat.

"Već u maju su građani počeli predavati zahtjeve za izdavanje pasoša, a u junu, julu i augustu taj broj se uvijek udvostruči. Prošle godine je bilo deset hiljada zahtjeva u julu, a ove godine već u maju je bilo devet hiljada zahtjeva. 'Plašimo se' sezone, tj. da će biti mnogo zahtjeva na koje nećemo moći odgovoriti. U oktobru 2014. godine istekao je period početka izdavanja biometrijskih pasoša, stoga je sada na snazi proces zamjene. Prema standardima Evropske unije (EU), s pasošem se ne može preći granica ukoliko mu je validnost kraća od tri mjeseca, stoga se procedura mora pokrenuti ranije", izjavila je za Klix.ba Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a KS.

Naša sagovornica je dodala kako se u odjelu za izdavanje putnih isprava dnevno zaprimi i do 550 zahtjeva, a i djeca se već nekoliko godina ne mogu upisati u pasoše roditelja, već moraju imati vlastiti.

"Sve su to razlozi koji utječu na povećanje broja aplikacija. Što se tiče dokumentacije, postoji olakšica u smislu da više nije potrebna prijava o mjestu prebivališta. Dovoljna je lična karta i uplatnica za izdavanje putne isprave", dodala je Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a KS.

Inače, zakonski rok za izdavanje pasoša je 30 dana, a obično to bude i ranije, napominju iz MUP-a. Građani kojima se bliži datum preuzimanja putnih isprava, pravovremeno će biti obaviješteni na web stranici MUP-a KS o datumu preuzimanja dokumenata.