Pozdravio stav EU
0

Lendo tvrdi: Evropska komisija potvrdila da je Trojka pristala da trguje interesima države

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo istakao je kako je Evropska komisija potvrdila da je Program reformi, koji je vladajuća koalicija (Trojka, SNSD i HDZ) dostavila Briselu, nepotpun dokument.

Ova ocjena, prema Lendi, predstavlja potvrdu ispravnosti stava kantonalnih premijera iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Evropska komisija zvanično je potvrdila da je Program reformi kojeg je vladajuća koalicija Trojke, SNSD-a i HDZ-a dostavila Briselu nepotpun dokument, u kojem nedostaju ključne mjere na kojima je Evropska komisija insistirala", izjavio je Lendo.

Prema njegovim riječima, radi se o mjerama koje se odnose na popunjavanje Ustavnog suda BiH, poštivanje njegovih odluka, te uklanjanje entitetskog veta pri odlučivanju u Konkurencijskom vijeću i Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine.

Dodao je da ova odluka Evropske komisije u potpunosti potvrđuje stav kantonalnih premijera iz SDA, koji su uz saglasnost dostavili i uslov da se ove ključne mjere ugrade u Program reformi.

Također je istaknuo kako je Trojka pristala na usvajanje Programa reformi bez ključnih mjera koje bi ojačale državu i njene institucije, što, po njegovom mišljenju, pokazuje da su se stranački i lični interesi stavili ispred interesa države, udovoljavajući zahtjevima SNSD-a i HDZ-a.

Lendo je dalje naveo da su raniji pokušaji prebacivanja odgovornosti na kantonalne premijere iz SDA sada obesmišljeni nakon potvrde iz Evropske komisije.

"Jasno je da je vladajuća koalicija zbog svojih sebičnih interesa propustila priliku da Bosna i Hercegovina dobije sredstva Evropske unije u početnom iznosu od 140 miliona KM, a zatim u ukupnom iznosu od oko dvije milijarde KM", istakao je Lendo.

Na kraju, pozdravio je stav Evropske komisije koja je, kako kaže, odlučila štititi interese države Bosne i Hercegovine.

"S druge strane, pozivam vladajuću koaliciju da hitno usaglase dokument u skladu sa preporukama i zahtjevima Evropske komisije, kako bi spriječili mogućnost da Bosna i Hercegovina postane jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala bez sredstava iz Plana rasta", zaključio je Lendo.