Krši vrijednosti EU
535

Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta osudili rasističke izjave Viktora Orbana

S. Š. U.
Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta (EP) objavili su u petak izjavu u kojoj osuđuju otvorene rasističke izjave mađarskog premijera Viktora Orbana ističući da se one krše sa vrijednostima EU.
Vođe političkih grupa Evropskog parlamenta, oštro su osudili nedavni rasistički govor mađarskog premijera tokom njegove posjete Rumuniji, kada je rekao da ne želi da njegov narod postane "narod mješovite rase".

"Ovakvim neprihvatljivim izjavama, koje očigledno predstavljaju kršenje naših vrijednosti, sadržanih i u Ugovorima EU, nije mjesto u našim društvima. Također, duboko žalimo zbog upornosti u odbrani ovih neoprostivih izjava premijera Orbana. Rasizam i diskriminacija u svim oblicima, moraju biti nedvosmisleno osuđeni i protiv njih se mora efikasno boriti na svim nivoima", istakli su.

Pozivali su Evropsku komisiju i Vijeće da hitno osude Orbanove izjave te da se Mađarskoj izdaju preporuke koje se tiču vladavine prava, demokratije i osnovnih ljudskih prava kako bi se utvrdilo da li u toj državi postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU.

"Pozivamo Komisiju da s prioritetom tretira postupke kršenja pravila EU koja zabranjuju rasizam i diskriminaciju i da u potpunosti iskoristi raspoložive alate", navedeno je u izjavi lidera EP-a.

Podsjećamo da je EU aktivirala mehanizam vladavine prava protiv Mađarske krajem aprila što je prvi put da je to učinila protiv jedne države članice otkako je mehanizam stupio na snagu početkom 2021. godine. Postupak "budžetskog uslovljavanja" omogućava lakše sankcionisanje članica EU zbog kršenja vladavine prava.

"Koristimo priliku da ponovimo da u našim društvima nema mjesta rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje. Pozivamo na nastavak akcija vlada EU i na nivou EU, uključujući i one protiv sve veće normalizacije rasizma i ksenofobije te naglašavamo potrebu za mehanizmom praćenja i odgovornosti kako bi se osigurala efikasna primjena zakonodavstva i politike EU protiv rasizma", zaključili su lideri političkih grupa EP-a.