Program rada u pripremi
1.2k

Ljevica u Kantonu Sarajevo poručila: Potvrdili smo da zajedno želimo formirati novu većinu

Piše: S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Tri stranke lijeve, odnosno građanske orijentacije u Kantonu Sarajevo SDP, DF i Naša stranka danas su održale prvi zvanični sastanak o budućem zajedničkom djelovanju s ciljem sklapanja skupštinske većine i vlasti u ovom kantonu.

"Danas smo započeli proces i nadamo se da će dovesti do nove skupštinske većine u KS. Potvrđeno je opredjeljenje da zajedno krenemo u proces formiranja nove većine. Imamo format dokumenta na kojem ćemo raditi, kao i dogovor o načinu informisanja javnosti", kazao je šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto na početku konferencije za medije.

Predstavnik Demokratske fronte Milan Dunović je kazao da su ove stranke zainteresovane isključivo za programsku koaliciju.

"Danas smo potvrdili da nijednu od ovih stranaka ne zanimaju matematičke koalicije. Jedino možemo razgovarati o programskim koalicijama. Javnost treba znati da bez obzira na to što se stječe dojam da su spori procesi, mi smo krenuli na vrijeme. Želimo građanima omogućiti novu parlamentarnu većinu. Dogovorili smo i naredne sastanke", poručio je Dunović.

Da je današnji sastanak dobar put građanskih stranaka kazao je i Damir Mašić iz SDP-a.

"Na dobrom smo putu i ovo je prava stvar u interesu građana. Ovo o čemu smo počeli razgovarati prije zvaničnih rezultata ne govori da su izbori bili pošteni. Mi ćemo se žaliti CIK-u, a i Sudu BiH. Bilo je dosta predizborne i postizborne pljačke. Nadamo i se pozitivnom ishodu", istakao je Mašić.

Današnji sastanak je rezultirao dogovorm da će se raditi na zajedničkom dokumentu koji će definisati osnovne principe djelovanja skupštinske većine. To će podrazumijevati, između ostalog, zabranu zapošljavanja bez konkursa, zakonske i podzakonske akte, depolitizaciju javnih funkcija, konkursnu proceduru, javne nabavke, tendere i slično

Poručili su da ne mogu govoriti o rokovima za neki finalni dogovor, ali je jasno da će za većinu morati potražiti još partnera, a kao naizgledniji se nameću Narod i pravda te Nezavisna bh. lista.

"Ovo će biti programska koalicija, SDA se iz ove koalicije programski eliminiše. SDA nije u kapacitetu da odgovori na taj način. Imaju apravo i slobodu da pregovaraju s kim žele", kazao je Dunović.

Na kraju je poručeno i naglašeno da se ovaj sastanak odnosi na buduće djelovanje kada je riječ o vlasti u Kantonu Sarajevo te da ne žele predviđati šta može biti u drugim kantonima i na nivou FBiH i države.