Odluka CIK-a
0

Lokalni izbori u Jablanici će se održati 3. novembra

N. Ž.
Lokalni izbori u Jablanici zakazani za 3. novembar (Foto: E. M./Klix.ba)
Lokalni izbori u Jablanici zakazani za 3. novembar (Foto: E. M./Klix.ba)
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je danas na hitnoj sjednici odlučila da će lokalni izbori u Jablanici biti održani 3. novembra, nakon što su zbog razornih poplava koje su pogodile BiH odgođeni.

Kako je na sjednici navela Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, datum je određen nakon konsultacija s Općinskom izbornom komisijom u Jablanici.

Posebne instrukcije za glasanje osoba koje su zbog katastrofalnih poplava raseljene bit će naknadno objavljene.

Građani Jablanice će moći birati između dva kandidata za načelnika. Novi mandat traži kandidat SDP-a Damir Šabanović, a njegov protukandidat je Emir Muratović iz SDA.

Pored toga, građani ove općine moći će birati između pet stranačkih lista za općinske vijećnike, ali će svoj glas moći dati i za nezavisne kandidate, kojih ima 10 na listi.

Podsjetimo, lokalni izbori su održani 6. oktobra ove godine, uz iznimku općina Konjic, Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Jablanica.

U općinama Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica su izbori održani prethodnu nedelju, 20. oktobra, dok su u Jablanici, koja je najviše pogođena razornim poplavama, sada i službeno izbori zakazani za 3. novembar.